Adobes Creative Cloud-suite, een abonnementsdienst voor alle Creative Suite-producten, krijgt een synchronisatiedienst voor het online opslaan van grafische bestanden. De nieuwe functie, die Creative Cloud Connection heet, creërt een map op de harde schijf die steeds in verbinding staat met het internet. Bestanden uit Photoshop, Illustrator of een van de andere programma’s uit de Creative […]

Advertentie

Adobes Creative Cloud-suite, een abonnementsdienst voor alle Creative Suite-producten, krijgt een synchronisatiedienst voor het online opslaan van grafische bestanden.

De nieuwe functie, die Creative Cloud Connection heet, creërt een map op de harde schijf die steeds in verbinding staat met het internet. Bestanden uit Photoshop, Illustrator of een van de andere programma’s uit de Creative Suite die in deze map worden opgeslagen, worden automatisch naar het web gesynchroniseerd.

Dropbox was een van de eersten die dit soort cloudsynchronisatie populair maakte bij het grote publiek, maar volgens Adobe-productspecialist Pieter van Helvoirt heeft Cloud Connection niet hetzelfde doel. “Dit is een collaboratieve tool en is dus niet bedoeld om als online back-up te gebruiken.”

Met Cloud Connection wil Adobe vooral een tool bieden, die het mogelijk maakt om bestanden online te delen met andere gebruikers, maar het moet ook in staat stellen om grafische bestanden onderweg te bekijken via Adobe’s tabletapplicaties, zoals het aanraakvriendelijke Photoshop Touch.

Daarom heeft het bedrijf ook geen optie ingebouwd waarmee je oudere versies van bestanden terughaalt. Bestaande backupdiensten hebben deze mogelijkheid wel , waarbij Dropbox betalende gebruikers zelfs een onbeperkte "versiegeschiedenis" biedt. “Ik verwacht niet dat we dat op korte termijn gaan toevoegen aan Creative Cloud Connection, tenzij er vraag is uit de markt”, zegt Van Helvoirt.

Wie daarom bijgewerkte versies van een grafisch bestand online wil opslaan en delen, zal telkens een nieuwe versie in zijn geheel moeten uploaden.

Volgens Adobe heeft Creative Cloud Connection zo ingesteld dat andere dataoverdrachten binnen het netwerk voorrang krijgen, zodat uploads geen negatieve invloed hebben op de snelheid van de internetverbinding.  Het is daarnaast niet mogelijk om de upstream- en downstreamsnelheid te beperken, zoals dat gebruikelijk is bij andere cloudopslagdiensten

Desondanks geeft Adobe zijn Creative Cloud-abonnees een flinke dot online opslag om grafische bestanden op te slaan. Individuele gebruikers krijgen 20 GB tot hun beschikking en bedrijven die gebruik maken van de nieuwe Creative Cloud Team-formule krijgen toegang tot maar liefst 100 GB per gebruiker.

We zullen in een later artikel uitleggen wat deze nieuwe Team-formule exact inhoudt.