Nieuws

VN en wereldmachten worstelen om controle internet

De Verenigde Naties roepen steeds krachtiger dat het internet onder haar beheer moet komen. Washington, maar ook Brussel, zijn mordicus tegen.

De Verenigde Naties bereidt al enkele maanden een voorstel voor dat de regularisatie van het internet onder internationale vlag moet brengen. In de plaats van Amerikaanse organisaties als Icann zou dan de International Telecommunications Union (ITU) aan het roer komen, een minder bekend VN-gezantschap dat zich ontfermt over ICT.

Vanaf deze week wil de VN tijdens een telecomconferentie in Dubai sleutelen aan een nieuw verdrag dat het stokoude International Telecommunication Regulations (ITR) geschikt moet maken voor het moderne internetlandschap.

Via de klokkenluiderssite Wcitleaks kwam destijds een Russisch voorstel naar buiten waarin stond dat het land wil dat de Verenigde Staten minder te zeggen krijgen over het beheer van het web.

Het voornemen van de volkerenorganisatie heeft in het verleden al geleid tot felle protesten van Amerikaanse politici en bedrijven als Google, maar nu begint het verzet een meer georganiseerde vorm aan te nemen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam deze week een unanieme resolutie aan die de Obama-regering verplicht om de geplande overdracht te bestrijden. Het is zeldzaam dat de Amerikaanse volksvertegenwoordiging zo eensgezind stelling neemt tegen een lopende kwestie.

“We moeten de wereld een sterk signaal geven dat het internet is opgebloeid onder een gedecentraliseerd, bottom-up beheermodel met meerdere belanghebbenden”, zei de Republikeinse afgevaardigde Marsha Blackburn van de staat Tennessee.

Brussel roert zich
Maar ook aan de andere kant van de Atlantische oceaan is er groeiend verzet tegen de mogelijke inmenging van ITU bij het beheer van het web. Het Europese Parlement, zo schrijft de BBC, zegt dat het VN-bureau “niet het geschikte orgaan is” om zulke verantwoordelijkheid te nemen.

In augustus zei ook eurocommissaris Neelie Kroes al dat ze weinig zag in de Verenigde Naties als internetbeheerder.

De Verenigde Staten, zo blijkt goed uit dit artikel van CNN, zijn vooral bang dat het internet een speelbal wordt van autocratische regimes als die van China en Rusland.

Internetbelasting
Er bestaat daarnaast de vrees dat ontwikkelingslanden willen profiteren van een internationaal geleid wereldwijd web, waarbij bijvoorbeeld inkomensoverdracht van arm naar rijk zou moeten komen via internetbelastingen.

“Hoewel op internet gebaseerde technologie het leven van miljarden mensen over de hele wereld heeft verbeterd, voelen sommige regeringen zich buitengesloten en willen meer controle”, zei een commissaris van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) onlangs in de Wall Street Journal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business