Jelly Bean draait op dubbel zo veel toestellen als een maand geleden. Toch blijft het marktaandeel van de meest recente Androidversie nog beperkt. Google geeft naar goede gewoonte elke maand cijfers vrij van de verdeling van de verschillende Androidversies. De cijfers van de afgelopen maand zorgen voor weinig verrassingen, al lijkt het marktaandeel van Jelly […]

Advertentie

Jelly Bean draait op dubbel zo veel toestellen als een maand geleden. Toch blijft het marktaandeel van de meest recente Androidversie nog beperkt.

Google geeft naar goede gewoonte elke maand cijfers vrij van de verdeling van de verschillende Androidversies. De cijfers van de afgelopen maand zorgen voor weinig verrassingen, al lijkt het marktaandeel van Jelly Bean wel eindelijk wat op gang te trekken.

Jelly Bean (4.1 en 4.2) werd afgelopen zomer gelanceerd, maar is na enkele maanden nog maar amper in het Android-ecosysteem aanwezig. Deze maand kende de nieuwste Androidversie haar grootste groei tot nu toe. Het marktaandeel verdubbelde, en steeg van 2,7 procent tot 6,7 procent. Dat is nog steeds erg gering, maar het is een veelbelovende indicatie voor de toekomst.

Het grootste probleem is natuurlijk dat fabrikanten hun toestellen nog vaak op een oudere Androidversie laten draaien. Veel nieuwe toestellen worden bijvoorbeeld verkocht met Ice Cream Sandwich (4.0) aan boord. Het marktaandeel van ICS neemt dan ook nog steeds toe, en draait momenteel op iets meer dan een vierde van alle Androidtoestellen.

Het verouderde Gingerbread (2.3) blijft ook nog steeds dominant, al heeft het deze maand weer enkele procenten moeten inboeten. Het besturingssysteem kwam exact twee jaar geleden op de markt, en draait nog altijd op meer dan de helft van alle Androidtoestellen. Dat komt vooral omdat Gingerbread nog steeds wordt meegeleverd op goedkope budgetsmarthpones. Nochtans heeft het besturingssysteem al sinds september 2011 geen update meer gekregen.

De trage introductie van nieuwe Androidversies komt niemand ten goede. Ontwikkelaars moeten blijven rekening houden met een steeds toenemend aantal verouderde versies, en kunnen nieuwe features daardoor niet ten volle benutten. Voor gebruikers betekent het even goed dat ze nieuwe features en veiligheidsupdates niet meteen ontvangen.

Advertentie