Nieuws

EU: overheidssites moeten vriendelijker voor gehandicapten

De Europese Commissie wil dat overheidswebsites vanaf 2015 aan verplichte toegankelijkheidseisen voldoen, zodat ouderen en gehandicapten ze gemakkelijker kunnen gebruiken.

Brussel vindt dat de toegankelijkheid van overheidssites op dit moment heel wat te wensen overlaat. Volgens de Commissie is op dit moment slechts een derde van de 761.000 sites publieke sites in de EU geschikt voor bijvoorbeeld slechtzienden.

De eisen voor toegankelijkheid van de Commissie zijn gebaseerd op een aantal richtlijnen van het World Web Web Consortium (W3C) die dateren uit 2008. Brussel zal dit WCAG 2.0-raamwerk op maat maken voor de lidstaten en belooft deze norm in 2014 beschikbaar te maken.

De Commissie wil dat de EU-lidstaten de nieuwe richtlijnen uiterlijk voor 30 juni 2014 hebben omgezet in nationale wetgeving. 

"Vandaag de dag heeft nagenoeg iedereen in het dagelijks leven het internet op de een of andere manier nodig, en we hebben allemaal recht op gelijke toegang tot online-overheidsdiensten”, zegt eurocommissaris Neelie Kroes in een persverklaring.

De overheidssites die voor 2015 hun zaakjes op orde moeten hebben, vallen uiteen in 12 categorieën. Daar horen diensten als sociale zekerheid en banencentra bij, maar bijvoorbeeld ook bibliotheken en belastingdiensten.

De maatregel maakt deel uit van de Digitale Agenda, een groter pakket met maatregelen dat de lidstaten moet klaarstomen voor technologische veranderingen binnen Europa. Daar horen ook Europese roamingtarieven en sneller internet voor EU-burgers bij.

De nieuwe standaarden voor toegankelijkheid moeten nog wel eerst worden goedgekeurd door het Europese Parlement en de Raad van Ministers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business