Je wil als IT manager of CIO migreren van een bestaande naar een nieuwe versie van een bepaald product of oplossing? Je moet beslissen hoe je een nieuwe (hardware)omgeving wil opzetten? Je bekijkt hoe je een bepaalde oplossing best kan uitrollen? Bij dat soort van grote uitdagingen is het van essentieel belang om vooraf te […]

Advertentie

Je wil als IT manager of CIO migreren van een bestaande naar een nieuwe versie van een bepaald product of oplossing? Je moet beslissen hoe je een nieuwe (hardware)omgeving wil opzetten? Je bekijkt hoe je een bepaalde oplossing best kan uitrollen? Bij dat soort van grote uitdagingen is het van essentieel belang om vooraf te kunnen testen in welke mate een oplossing voldoet en aansluit aan/op de vooropgestelde wensen en eisen. Daarbij vertrouw je best niet louter de lijst van systeemvereisten of een demo, want de realiteit verschilt nog steeds van een beschermde testomgeving. Hoe pak je het dan wel best aan?

Een doordachte testfase én een goeie Proof Of Concept (POC) zijn een absolute must! En al zeker voor bedrijfskritisch systemen.

Een POC gaat verder dan een normale testfase. Niet niet enkel de technische aspecten van de oplossing worde onder de loep genomen, maar ook de invloed die een nieuw systeem heeft op andere systemen. Ook  de bandbreedte die het systeem bij normaal en uitzonderlijk gebruik zal opeisen en de mate waarin het systeem voldoet aan de vooropgestelde wensen en eisen speelt mee.

Een POC kan worden ingezet als onderdeel van bijvoorbeeld een systeem- of software pakketselectie en kan toegepast worden op continuïteits-, beveiligings-, servicedesk, backoffice en diverse andere oplossingen.

Het is me opgevallen dat bedrijven niet weten dat vendors vaak interessante financieringsvoorwaarden en kennismakingsprogramma"s hebben voor zo"n traject. Microsoft heeft bijvoorbeeld dingen als “business improvement funds”, "private cloud accelerator", "x-Deployment Services", enz… waarvan klanten gebruik kunnen maken om kennis te maken met nieuwe technologieën.

Ga niet enkel voor de prijs
Een goeie systeemintegrator moet wat mij betreft dan ook niet alleen beschikken over de nodige ervaring bij het opstellen en uitvoeren van een goede Proof of Concept, hij moet ook op de hoogte zijn van al die financieringsmogelijkheden en programma"s en klanten daarover kunnen inlichten.Op die manier kan een systeemintegrator de klant immers flink wat centen besparen.

Een goeie tip: ga niet enkel voor de scherpste offerte, maar verzeker je ervan dat je partner ook voldoende weet over de financieringsvoorwaarden en kennismakingsprogramma"s van de verschillende vendors. Dat zou je mogelijk meer centen kunnen besparen dan de offerte zelf…