Google en Twitter hebben nieuw leven geblazen in Speak2Tweet, een dienst die van het internet afgesloten Syriërs in staat stelt om ingesproken boodschappen in tweets om te zetten. Speak2Tweet werd voor het eerst in het leven geroepen toen de Egyptische regering vorig jaar het internet platlegde om zijn bevolking monddood te maken. Sindsdien is de […]


Google en Twitter hebben nieuw leven geblazen in Speak2Tweet, een dienst die van het internet afgesloten Syriërs in staat stelt om ingesproken boodschappen in tweets om te zetten.

Speak2Tweet werd voor het eerst in het leven geroepen toen de Egyptische regering vorig jaar het internet platlegde om zijn bevolking monddood te maken. Sindsdien is de dienst nauwelijks gebruikt, maar nu ook Syrië de verbinding heeft verbroken, heeft Google besloten om de dienst weer actief te maken.

Op Google+ zegt de zoekmachine: “Sinds gisteren is de interverbinding compleet afgesloten in Syrië. Helaas krijgen we berichten binnen dat ook mobiele telefoons en landlijnen niet naar behoren werken. Maar de mensen die gelukkig genoeg zijn om een spraakverbinding te hebben, kunnen nog steeds Speak2Tweet gebruiken… ….en de dienst zal je ingesproken boodschap tweeten.”


Terroristen zondebok voor blackout
Donderdag meldden verschillende bedrijven die zich bezig houden met de infrastructuur van het web hoe het Syrische internetverkeer plotseling uit de lucht verdween. Volgens persbureau Reuters geeft de Syrische minister van informatievoorziening de schuld aan terroristische sabotage en heeft de regering weinig te maken met de blackout.

Bron: Akamai

Cloudbeveiliger CloudFlare neemt die verklaring met een korreltje zout, zo blijkt uit deze blogpost van afgelopen donderdag. Volgens het bedrijf is er duidelijk gerommeld met de routers die het land toegang geeft tot het wereldwijde web.

“De systematische wijze waarop verkeer werd omgeleid, duidt aan dat updates zijn doorgevoerd aan de configuratie van de routers, en niet vanwege een fysieke mislukking of een doorgesneden kabel”, zegt het bedrijf.

Het bedrijf publiceerde daarnaast een video die laat zien hoe volgens hen de netwerkverbindingen in Syrië werden verbroken.

“We geloven niet dat het onze taak is om partij te kiezen in politieke conflicten. We geloven daarentegen wel dat het onze missie is om een beter internet te bouwen, waar iedereen een stem en toegang tot informatie heeft”, vult CloudFlare aan.

“Het is daarom erg verontrustend voor het CloudFlare-team dat we een heel land het vermogen zien verliezen om informatie toegankelijk te maken of te rapporteren.”