Nieuws

Windows XP is een tikkende tijdbom

Ondanks het feit dat bedrijven al drie jaar van Windows XP aan het migreren zijn naar een nieuwere versie, zijn er nog vijfhonderd miljoen XP-gebruikers. En nog vijfhonderd dagen dat Windows XP ondersteund zal worden.

De aftelklok tikt al enkele jaren voor Windows XP, maar het einde komt in zicht. Er zijn slechts vijfhonderd dagen over totdat Microsoft de Windows XP uitgebreide ondersteuningsperiode stopt. En dat betekent geen updates meer en geen lekken die nog worden gedicht.

Wetende dat Windows XP niet erg geliefd was vanwege zijn veiligheid zegt genoeg: geen updates meer betekent een serieus risico voor de bedrijvenwereld.

Desastreuze gevolgen

Maar een veiligheidslek is waarschijnlijk het minste van hun zorgen. Journalisten – wij dus – zullen de eersten zijn die schrijven over een bedrijf dat gevoelige informatie kwijt is door het gebruik van een verouderd besturingssysteem. De schade aan de naam en het imago van het bedrijf kunnen zo mogelijk nog veel groter zijn dan de buitgemaakte informatie.

En in plaats van de gewoonlijke, beleefde droefheid die soms gepaard gaat met zulke verhalen – zoiets kan natuurlijk met iedereen gebeuren – kunnen slachtoffers een welverdiende uitlachsessie krijgen (ik zei het toch!).

Enkele bedrijven kunnen mogelijk vervolgd worden. Ik verwacht dat advocaten (ik ben er geen) die tewerkgesteld zijn in de technologiesector kunnen profiteren van bedrijven die met hun data hetzelfde hebben uitgespookt als "rijden zonder de nodige zorg en aandacht".

In het Verenigd Koninkrijk is het een eis dat bedrijven hun data beveiligen onder het zevende principe van de Data Protection Act en daarbij komt een risico-analyse kijken. Succes bij het vertellen van de jury dat je beveiliging was gebaseerd op een verouderd, onveilig en niet-ondersteund besturingssysteem.

De één zijn dood…

… Is de ander z"n brood. Buiten winst voor advocatenkantoren zal het einde van Windows XP mogelijk ook big business zijn voor verzekeringsmaatschappijen die cyberaansprakekelijkheidsverzekeringen aanbieden. Veiligheidslekken kosten meestal duizenden euro per lek en een dure verzekeringspremie zal de kost om bij Windows XP te blijven alleen maar opdrijven.

Het einde van XP kan ook goed nieuws zijn voor bedrijven die migratiesoftware en -diensten aanbieden. En naargelang de deadline nadert kunnen die bedrijven hun prijzen opdrijven terwijl de vraag stijgt. Des te langer bedrijven wachten met een upgrade naar Windows 7 – of Windows 8 – des te duurder het wordt.

Volgens Netmarketshare"s browser-gebaseerde statistieken (hieronder) gebruikt slechts 50.5 procent van de WIndows-gebruikers Windows Vista of Windows 7. En een ongelooflijke 40.7 procent gebruikt nog steeds Windows XP.

Dat is ongeveer vijfhonderd miljoen gebruikers. Om de deadline te halen moeten er dus één miljoen gebruikers overschakelen per dag – ook in de weekends.

Dit kan zo mogelijk de grootste IT-welvaartboost zijn sinds de millennium-bugcampagne in 2000. PC-fabrikanten die het lastig hebben om het hoofd boven water te houden – zoals HP en Dell – kunnen zeker een boost gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business