Nieuws

Gluren bij de buren: Nederlandse openbare camera’s zijn lek

Nederland hangt vol met camera’s. Veel van deze camera’s zijn gericht op bouwprojecten, verkeerspleinen of stationspleinen, waarbij bezoekers via websites live met de videostream kunnen meekijken. 

PC-Active ontdekte hoe makkelijk mensen de camera’s ook zélf onbedoeld kunnen besturen en zo binnen kunnen kijken in de woon- en slaapkamers van de omliggende huizen. Zelfs meekijken op het toetsenbord van een pinautomaat is mogelijk.

De redactie van PC-Active werd getipt door een lezer, die erachter kwam dat camera’s van het bedrijf WebCam.NL in de openbare ruimte door een simpele wijziging van het webadres ineens kunnen inzoomen op gebieden die normaal gesproken niet zichtbaar mogen zijn. 

[related_article id=”158578″]

Daarnaast zijn extra instellingen zoals de autozoom, autofocus en nachtfilters aan te zetten, zonder dat er een beheerderwachtwoord nodig is. Iedereen die een pagina bezoekt met live camerabeelden voorzien van vooraf ingestelde vaste camerapunten (presets), kan in de praktijk de controle van de deze camera’s overnemen.

Peter Austin, oprichter van Unlimited Visions NV – tevens beheerder van WebCam.NL – stelt dat de Nederlandse privacy-wetgeving voor deze camera’s niet opgaat: “De reden dat de privacy niet geschonden wordt is dat de WebCam.NL camera"s geen beelden opnemen, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Er zijn geen opnames die terug bekeken kunnen worden op de seconde nauwkeurig. De beelden zijn live en dat is het.”

PC-Active toont echter aan dat het wel degelijk mogelijk is om video- en fotomateriaal op te slaan, vanzelfsprekend door schermafdrukken en opnames van het computerscherm te maken, maar ook door middel van freeware-programmatuur, waarmee de streams als videobestanden kunnen worden opgeslagen. Daarnaast is het echter maar de vraag of het niet opnemen van de beelden voldoende is om de privacy van de burger te waarborgen.

Klanten van het bedrijf, waaronder de provincie Gelderland, zijn voorzichtiger en stellen wel rekening te houden met de wensen van bewoners waar een camera in de buurt wordt opgehangen. De veiligheidsmaatregelen die de provincie neemt maakt het de gebruiker moeilijker zelf de besturing van de camera over te nemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business