Nieuws

Samsung komt met zuinige octa-core-chipset

Recent zagen we bij de Nexus 10 de eerste keer een Exynos 5-chipset. Samsung zal naar alle verwachting in februari met een opvolger voor die chip komen.

Octa-core?
De chipsets van Samsung zijn gebaseerd op specificaties van ARM. De ARM-architectuur van processoren wordt al sinds jaar en dag gebruikt voor mobiele apparaten en beslaat bijna de volledige mobiele markt.

Eerder dit jaar kwam ARM met specificaties voor een nieuw type chip, waarbij gebruik wordt gemaakt van twee aparte processoren. Dit zou dan ook de soort chip zijn die Samsung zou gaan gebruiken in haar nieuwe chipset.

[related_article id=”161563″]

Deze acht kernen zouden niet tegelijk worden gebruikt, maar afhankelijk van de situatie zou de snelle processor of de minder snelle (maar zuinige) processor gebruikt worden.

ARM Cortex-A15
Om het verhaal achter de nieuwe soort chipset uit te leggen, is het belangrijk om even te kijken naar de processoren die op dit moment op de markt zijn. Voor Androidtoestellen zijn eigenlijk zo goed als alle processoren gebaseerd op ARM-specificaties.

Er zijn wel een paar toestellen met een Intel-processor, maar dat aantal valt, nu nog, te verwaarlozen. Van deze ARM-processoren, zijn er op dit moment twee erg populair, de ARM Cortex-A9 en ARM Cortex-A15.

De Cortex-A9 zien we bijvoorbeeld terug in de Tegra 3-chipset, maar ook in de chipset van de Galaxy S III en de Galaxy Note II. ARM geeft een tweetal soorten licenties weg. Eén voor de exacte versie van een bepaald processortype, zoals de Cortex-A15, en één voor de processorfamilie.

Chipfabrikant Qualcomm heeft voor die tweede optie gekozen en heeft processoren gemaakt die erg dicht tegen de Cortex-A15 aanliggen. Een dual-core-versie van de Snapdragon S4 Pro-chipset van Qualcomm is bijvoorbeeld te vinden in de HTC One S, een toestel dat qua prestaties redelijk mee kan komen bij de quad-core (Cortex-A9) HTC One X.

Een quad-core-versie van Snapdragon S4 Pro is ook sinds kort op de markt en is te vinden in de LG Optimus G en de LG Nexus 4. Een Androidapparaat met échte ARM Cortex-A15-processor is pas sinds vorige week verkrijgbaar: de Samsung Nexus 10 heeft een dual-core Exynos 5-chipset met A15-processor.

Een quad-core versie van Samsungs chipset wordt begin volgend jaar verwacht.

Big.LITTLE
Het lijkt mogelijk dat Samsung de quad-core-editie van de Exynos 5-chipset overslaat, maar meteen doorgaat naar acht processorkernen. Het gaat dan om twee verschillende processoren die beiden vier kernen hebben. De ene is een quad-core Cortex A15-processor, geklokt op 1,8 GHz, en de andere is een Cortex A7-processor, geklokt op 1,2 GHz. Het eerste waar je misschien aan zult denken als je dat hoort, is: ‘Maar mijn accu gaat al zo snel leeg, met twee processoren zal het helemaal wel een ramp zijn’.

Deze big.LITTLE-indeling, zoals ARM het noemt, moet er júist voor zorgen dat de smartphone een stuk langer meegaat. De extreem zuinige Cortex-A7-processor zou gebruikt moeten worden wanneer er simpele smartphonetaken worden verricht, wanneer er meer brute kracht nodig is, zou de Cortex-A15-processor ingeschakeld moeten  worden.

Big.LITTLE (vervolg)
De Cortex-A7 is een nieuwe soort processor die gebouwd is om extreem zuinig te zijn. Net als de Cortex-A15 worden er in de Cortex-A7 28 nanometerverbindingen gebruikt. Doordat deze zo klein zijn, gaat er minder warmte en daardoor energie verloren en zijn de processoren een stuk energiezuiniger dan hun voorgangers.

Een soortgelijke techniek wordt door NVIDIA gebruikt in de Tegra 3-chipset. Deze bevat vier processorkernen naast een vijfde kern die gebruikt wordt wanneer het toestel inactief is. Deze kern gebruikt erg weinig stroom.

Er gaan ook geruchten over dat de iPhone 5 een soortgelijk principe gebruikt in de Apple A6-processor, een processor die overigens ook door Samsung wordt geproduceerd. Deze A6-processor heeft echter twee processorkernen, waarnaast mogelijk nog een derde wordt gebruikt bij inactiviteit.

Een implementatie zoals die mogelijk van Samsung gaat komen, waarbij twee quad-core-processoren worden gebruikt, zijn we echter nog niet tegengekomen.

Toekomst
In de toekomst zullen we waarschijnlijk steeds meer van dit soort oplossingen gaan zien. We weten dat de technologische voortgang op het gebied van processoren nog steeds erg hard gaat, maar ondanks dat processoren an sich steeds energie-efficiënter worden, zien we dat de accuduur van toestellen die om het maximale vragen nog steeds achterblijft.

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de ontwikkeling op het gebied van accutechniek vrij lang min of meer stil heeft gestaan. Een oplossing waarbij een energiezuinige processor voor het normale gebruik en een krachtige processor voor het heftigere werk gecombineerd worden, lijkt dan ook zeker een goede oplossing

Overigens heeft ARM vorige maand weer een nieuwe processorfamilie aangekondigd. Deze familie, de Cortex-A50-familie, wordt pas in 2014 verwacht, maar biedt interessante perspectieven.

De processoren zouden nog kleinere verbindingen (20 nanometer) gaan gebruiken en daardoor nog efficiënter zijn. Deze 64-bits-processoren (alle andere ARM-chips zijn 32 bit) zouden drie keer zo snel moeten zijn als A15, de snelste ARM-chip op dit moment.

Het stroomverbruik van de Cortex A50-processoren zou echter nog onder dat van de A15 moeten liggen. Een veelbelovend perspectief dus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business