Een onderzoeksproject van Microsoft laat een datacenter draaien op energie die het haalt uit afvalstoffen. De softwaregigant investeert 5,5 miljoen dollar in het pilootproject in de Amerikaanse staat Wyoming. Het biogas is afkomstig van waterzuiveringsinstallaties, boerderijen en olieraffinaderijen. Dit wordt omgezet naar energie die vervolgens het datacenter aandrijft. Biogas kan ontstaan uit restafval en rioolslib. […]

Advertentie

Een onderzoeksproject van Microsoft laat een datacenter draaien op energie die het haalt uit afvalstoffen.

De softwaregigant investeert 5,5 miljoen dollar in het pilootproject in de Amerikaanse staat Wyoming. Het biogas is afkomstig van waterzuiveringsinstallaties, boerderijen en olieraffinaderijen. Dit wordt omgezet naar energie die vervolgens het datacenter aandrijft.

Biogas kan ontstaan uit restafval en rioolslib. Maar de bekendste bron is de mest die koeien produceren. Zeer kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat de uitwerpselen van koeien onrechtstreeks clouddiensten zullen rechthouden.

Sean James, senior research program manager voor geavanceerde datacenterontwikkeling bij Microsoft schrijft in een blogpost dat het voornaamste probleem is dat er een te weinig methaan wordt aangeleverd wat de schaalbaarheid en het werkelijk gebruik ervan beperkt.

Dat wil het bedrijf voorkomen door modulair te bouwen en naast de gassen ook een brandstofcel te voorzien. Momenteel gaat het om een centrum met een verbruik van 200 kW met een brandstofcel die tot 300 kW kan gaan.

Met de opzet wil Microsoft inzetten op duurzaamheid. De gassen worden nuttig gebruikt en er blijft op het einde minder CO2 over. Dat restproduct is volgens het bedrijf door het filterproces van hoge kwaliteit waardoor het opnieuw kan worden gebruikt voor industriële toepassingen.

Microsoft bouwt datacenter op koeienmest.

Dit soort installaties is niet volledig nieuw. Maar doorgaans gebruikt men biogas in combinatie met aardgas. De bedoeling is dat hier geen bijkomende gasleiding meer nodig is.

Advertentie