Google wil 2,75 procent van de opbrengsten van de Surface. Die gebruikt namelijk patenten van diens dochterbedrijf Motorola. Als de informatiegigant gelijk krijgt dan kan Google/Motorola volgens Geekwire tot vier miljard dollar per jaar opstrijken. Al zal het de rechter zijn die het exacte bedrag toewijst. Motorola, dat is overgenomen door Google, bezit namelijk patenten […]

Advertentie

Google wil 2,75 procent van de opbrengsten van de Surface. Die gebruikt namelijk patenten van diens dochterbedrijf Motorola.

Als de informatiegigant gelijk krijgt dan kan Google/Motorola volgens Geekwire tot vier miljard dollar per jaar opstrijken. Al zal het de rechter zijn die het exacte bedrag toewijst.

Motorola, dat is overgenomen door Google, bezit namelijk patenten rond de 802.11 wifi-technologie. Die draadloze standaard zit in de Surface verwerkt en dus vindt Motorola dat het recht heeft op een deel van de verkoop van het toestel.

Meer nog: Motorola wil dat ook voor Windows en de Xbox 360 en toekomstige producten die de technologie gebruiken een bedrag wordt vastgesteld.

Geen wifi, geen kans
Voor de Surface ligt het extra gevoelig. Het percentage dat Microsoft moet afgeven hangt immers af van het belang van de technologie ten opzichte van het hele toestel.

Daarbij argumenteren de advocaten van Motorola dat de Surface geen 3g- of ethernetverbinding heeft en dus zonder wifi geen internetverbinding heeft. Zonder de technologie van Motorola heeft  de Surface dus geen schijn van kans op de tabletmarkt volgens de advocaten.

Redelijke voorwaarden
De rechtszaak is ontstaan nadat beide partijen het niet eens geraakten over een vergoeding voor de patenten. Bij bepaalde standaarden moet de technologie volgens eerlijke en redelijke voorwaarden worden aangeboden aan een concurrent.

Motorla mag dus niet weigeren of idioot hoge vergoedingen vragen. Maar of 2,75 procent redelijk is, daarover verschillen de twee dus van mening.

De zaak is extra interessant omdat ze mogelijk een precedent zal scheppen over hoe en aan welke voorwaarden bedrijven hun gestandaardiseerde technologie aan concurrenten in licentie geven.

De patenten rond de 802.11 netwerkstandaard zijn trouwens niet de enige die ter sprake kwamen. Zo bevestigde Windows-topman Jon DeVaan volgens Geekwire dat de Surface ook H.264 videotechnologie bevat, waar Motorola ook patenten op heeft.