Apple"s Bonjour-protocol heeft nood aan een opvolger omdat het voorlopig enkel binnen hetzelfde subnet toestellen kan vinden. Voorheen richtte Apple zich vooral op consumentennetwerken: Bonjour kan gebruikt worden voor AirPrint, AirPlay, gedeelde iTunes-bibliotheken, iPhoto, iTunes-synchronisatie, iChat, enzoverder. Maar met de toenemende trend van Bring Your Own Device (BYOD) op de werkplek kan dat wel eens […]

Advertentie

Apple"s Bonjour-protocol heeft nood aan een opvolger omdat het voorlopig enkel binnen hetzelfde subnet toestellen kan vinden.

Voorheen richtte Apple zich vooral op consumentennetwerken: Bonjour kan gebruikt worden voor AirPrint, AirPlay, gedeelde iTunes-bibliotheken, iPhoto, iTunes-synchronisatie, iChat, enzoverder. Maar met de toenemende trend van Bring Your Own Device (BYOD) op de werkplek kan dat wel eens nadelig uitpakken voor gebruik in bedrijfsomgevingen.

Op thuisnetwerken kon je zo zonder problemen video streamen vanaf je iMac of Macbook naar je Apple TV, printen vanaf je iPad op een Bonjour/Airprint-printer of automatisch je beeldscherm dupliceren op je beamer. Al die toestellen ondersteunen Bonjour, een netwerkdienst die Apple heeft ontwikkeld om zonder configuratie een toestel te laten zien aan andere netwerkapparaten.

Hiervoor gebruikt Bonjour mDNS: Multicast Domain Name Services. Eigenlijk stuurt een Bonjour-apparaat een commando over het netwerk naar elk ander toestel op het netwerk om te zeggen "hey, ik ben hier!".

Tekortkomingen
In een thuisnetwerk is dat geen probleem: alle toestellen hangen (meestal) achter dezelfde router, modem of switch. Maar op universiteiten en grote bedrijven zijn er vaak meerdere routers die een volledige dekking in het hele gebouw garanderen.

En daar wringt het schoentje: Bonjour kan enkel overweg met toestellen op hetzelfde subnet. Zit je Apple TV of Bonjour-printer op IP-adres 192.168.1.32 met subnetmasker 255.255.255.0 en je laptop is toevallig verbonden met een router die met hetzelfde subnetmasker IP-adressen op 192.168.3.17 uitdeelt, dan kan Bonjour het andere apparaat niet meer vinden terwijl ze nog steeds in hetzelfde gebouw op (schijnbaar) hetzelfde netwerk zitten.

Ook levert dit veel verkeer op: in een lokaal waar dertig Bonjour-toestellen aanstaan, sturen alle dertig toestellen een multicast-bericht naar die andere 29 toestellen. Dat resulteert in een soep van aankondigingen: 870 van die berichten worden afgeleverd en beantwoord, wat de algemene netwerkcapaciteit nutteloos verlaagt.

Nieuwe mDNS-standaard
Apple wil nu een nieuwe multicast DNS-standaard zodat het het netwerkverkeer kan optimaliseren en ook op andere subnetten kan aankondigen. Daarvoor heeft het enkele wijzigingen aangebracht aan het mDNS-protocol en deze wijzigingen ingediend bij het IETF, wat staat voor Internet Engineering Task Force. Ondermeer IBM, Xirrus, Cisco en CheckPoint, enkele toonaangevende leveranciers van netwerkapparatuur in de bedrijfswereld, hebben reeds hun steun aan Apple toegezegd.

Concreet betekent dit dat vooral in de bedrijfswereld binnenkort meer mogelijk wordt voor Apple-gebruikers. Maar niet enkel Mac-gebruikers halen voordeel uit de nieuwe standaard: het netwerk wordt minder belast voor andere toestellen binnen dat netwerk. Ook Windows-gebruikers hebben baat bij de upgrade: onder meer Adobe"s Photoshop en enkele chatdiensten maken ook gebruik van Bonjour.

Verder werken de draadloze bridges die Belgacom verkocht voor Belgacom TV van het merk Ruckus ook met mDNS, de basis van Bonjour.

Toekomstvisie

Apple richt zich mogelijk hiermee meer op de bedrijfswereld dan dat het doet vermoeden. Bonjour bestaat al bijna tien jaar, maar kreeg totnogtoe geen noemenswaardige updates. Sinds een vijftal jaar is Bonjour ook op Windows beschikbaar.

Met de aankomende aanpassing van het mDNS-protocol zullen vooral netwerkbeheerders blij zijn: zij kunnen vanaf dan zonder noemenswaardige veiligheidsproblemen toch Bonjour toelaten op andere subnetten. Er waren nu al trucs, maar die brachten risico"s met zich mee.

Eerder dit jaar kwam er al een petitie. Die haalde een 700-tal handtekeningen op change.org.

Advertentie