Naar aanleiding van ons gratis Business Meets IT-seminarie over business continuity van 20 november brengen wij een kleine snelcursus over het onderwerp. Dit is de tweede aflevering over back-up en opslag. 1. Wat is back-up? Back-up en storage worden vaak als synoniemen van elkaar gebruikt, terwijl er toch een duidelijk onderscheid is tussen beide. Een […]


Naar aanleiding van ons gratis Business Meets IT-seminarie over business continuity van 20 november brengen wij een kleine snelcursus over het onderwerp. Dit is de tweede aflevering over back-up en opslag.

1. Wat is back-up?
Back-up en storage worden vaak als synoniemen van elkaar gebruikt, terwijl er toch een duidelijk onderscheid is tussen beide. Een back-up is een reservekopie van een bestand, programma, harde schijf of zelfs van een volledig systeem, gemaakt om op terug te vallen wanneer de oorspronkelijke bestanden het hebben begeven of verloren zijn geraakt.

2. Wat is storage?
Storage is de verzamelnaam voor dat gedeelte van de ICTinfrastructuur waarin gegevens en andere bestanden zijn opgeslagen. Dat omvat zowel de originele bestanden als de back-ups. Een volledige storage-omgeving wordt meestal opgedeeld in een omgeving voor de originele bestanden en één voor de back-ups. Die laatste mogen dan op een minder snel reagerend platform, aangezien ze minder snel moeten worden binnengehaald.


3. Wat is ILM?
Het opslaan van een gegevensbestand op het meest geschikte medium noemt men information lifecyclemanagement. De term is wat weggedeemsterd, maar de principes blijven overeind: de duurste en snelste opslagmedia zijn enkel verantwoord als u de gegevens razendsnel moet kunnen raadplegen. Voor back-ups en gearchiveerde bestanden volstaan goedkopere en tragere media zoals tape.

4. Wat is DAS, NAS en SAN?
Er zijn verschillende methodes om uw gegevens, toepassingen en back-ups op te slaan. Vaak worden ze samengevat als DAS, NAS en SAN, drie opslagmethodes.

  • DAS staat voor Direct Attached Storage, een extern opslagsysteem dat rechtstreeks met de server of client is verbonden. De meest gebruikte vorm van directe opslag zijn externe harde schijven en zelfs USB-sticks.
  • Bij Network Attached Storage (NAS) is het opslagsysteem gekoppeld aan de server via het bedrijfsnetwerk. NAS is meestal krachtiger dan DAS en biedt in de regel ook meer beheermogelijkheden via bijgeleverde software.
  • De krachtigste, flexibelste, intelligentste, maar ook duurste oplossing is een Storage Area Network (SAN). Hier worden verschillende opslagsystemen in één afzonderlijk netwerk ondergebracht. Het bijzondere is dat de systemen binnen dit netwerk zich aan de server aandienen als één groot opslagsysteem.

5. Wat is virtualisatie?
Een bestand kan over verschillende opslagsystemen verspreid zitten zonder dat de gebruiker zich hier ooit om hoeft te bekommeren. Via deze vorm van virtualisatie wordt een laag gelegd tussen de hardware zelf en wat naar buiten toe getoond wordt. Dankzij deze laag kan een reeks bestanden logisch bij elkaar gegroepeerd blijven terwijl de fysieke bestanden over verschillende disks verspreid kunnen staan.

Meer weten over Business Continuity? Op 20 november organiseert Business Meets IT een gratis seminar rond dit onderwerp. Lees hier deel 1 van onze crash course.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.