Nieuws

Androidmalware blijft toenemen ondanks Google Bouncer

Android blijft het voornaamste slachtoffer van malware in het mobiele landschap. Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat tijdens het afgelopen kwartaal maar liefst 51.447 unieke bedreigingen werden gededecteerd.

Volgens Google heeft de implementatie van Google Bouncer, een extra beveiligingslaag in de Play Store, er nochtans toe geleid dat er maar liefst 40% minder besmette apps in de app-winkel worden aangeboden dan voorheen.

Het groot aantal vastgestelde besmettingen heeft waarschijnlijk meer te maken met de expansie van het Androidplatform zelf, vooral in regio’s als China en Rusland. Wereldwijd draait Android op 75 procent van de smartphones, in China bedraagt dat aandeel zelfs 81%. Tegelijk duiken in deze landen verschillende populaire, maar minder veilige, app-winkels op, die naast de officiële Play Store opereren.

[related_article id=”158901″]

De meerderheid van de ontdekte malware is ontworpen om geld af te troggelen via sms’jes of gegevens op het besmette toestel te verzamelen.

iOS, de voornaamste concurrent van Android, krijgt voorlopig in veel mindere mate te maken met malware. Toch werden ook voor dit platform enkele bedreigingen vastgesteld tijdens het afgelopen kwartaal. Zo is er FinSpy, een trojan die op elk platform actief is en verschillende activiteiten op je toestel kan monitoren. Daarnaast kreeg iOS ook te maken met Fidall, dat de gegevens van je contactpersonen kopieert naar een server en vervolgens sms’jes met spamberichten op hen afvuurt.


 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business