Belgacom: binnen 2-3 jaar 4G in heel het land

Voor het eerst lanceert een operator in België een 4G-netwerk. Belgacom belooft effectieve snelheden tot 30 Mbps met pieken tot 60 Mbps.

Het bedrijf lanceert de nieuwe netwerktechnologie in acht steden: Hasselt, Antwerpen, Gent, Leuven, Luik, Namen, Bergen, Waver en Het industriepark van Haasrode.

Concreet belooft het bedrijf twee zaken met 4G: een hogere snelheid en een lagere latency (reactietijd). 4G haalt bij Belgacom pieken van 50 tot 60 Mbps.

[related_article id=”161563″]

Al is dat weliswaar in de meest optimale omstandigheden en op dit moment, nu er nog niemand gebruikmaakt van 4G. Gemiddeld verwacht het bedrijf een snelheid van tien tot twintig Mbps binnenshuis en twintig tot dertig Mbps buitenshuis.

Tarieven

4G wordt automatisch beschikbaar gemaakt op toestellen met een abonnement en waar data een belangrijk onderdeel is. Voor residentiële klanten is er onder meer Smart 75 waarmee je onbeperkt kan bellen en smsen en 5 gigabyte mobiel internet krijgt voor 75 euro per maand.

Prepaidklanten kunnen terecht bij Generation Connect, hier krijg je per herlaadbeurt van 20 euro 2.000 smsen, 80 belminuten en twee gigabyte op 3G of 4G.Professionele klanten krijgen onder meer  met het tariefplan Bizz Mobile + All-in een aanbod waarbij ze onbeperkt bellen en smsen en 5 GB mobiel internet voor 70 euro (zonder btw). Al zijn er nog andere aanbiedingen waar 4G beschikbaar is.

Wie standaard geen 4G geactiveerd krijgt, kan los van zijn huidig abonnement  voor 19,99 euro per maand twee gigabyte krijgen op zijn huidige simkaart (in combinatie met een ander tariefplan).

Toestellen

Belgacom biedt bij de lancering ook enkele 4G-toestellen aan Het gaat onder meer om een 4G usb modem die het verkoopt voor 149 euro.  Voor 199 euro kan je een Mobile Wi-Fi 4G kopen, een hotspot die het 4G-signaal omzet naar 4G.

De eerste smartphone op 4G in België wordt de Samsung Galaxy SIII 4G die Belgacom in de loop van november zal aanbieden voor 699 euro (met 100 euro cashback).

Ook de iPad en de iPad Mini zijn in principe aangepast voor het 4G-netwerk van Belgacom, evenals de iPhone 5. Maar zij zijn pas compatibel wanneer Apple dat beslist voor toestellen in ons land.

Nationale dekking?

Wanneer er wordt uitgebreid naar andere steden wil Belgacom wil Belgacom niet kwijt. Welke steden hierna aan bod komen zal afhangen van de vraag. Wel verwacht het bedrijf dat de nationale uitrol van 4G twee tot drie jaar zal duren, net zoals dat bij 3G het geval was.

Brussel

In Brussel kan je vandaag nog niet op 4G. Dat komt omdat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veel strengere stralingsnormen heeft voor zendmasten waardoor een uitrol zeer moeilijk ligt.

Belgacom onderhandelt met de Brusselse overheid voor een oplossing, maar wanneer er wordt uitgerold is voorlopig onduidelijk. Wel lijkt het onwaarschijnlijk dat het grootste telecombedrijf van ons land de hoofdstad zal overslaan. Het zal alleen iets langer duren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business