Apple heeft donderdagavond twee nieuwe versies van zijn iOS-besturingssysteem vrijgegeven. Tegelijkertijd heeft Apple ook een updater klaar om een OTA-updateprobleem te verhelpen. Het bedrijf uit Cupertino bracht gisteren in feite drie updates, waarvan er slechts één beschikbaar is voor normale gebruikers met een ouder iOS-toestel. De meeste veranderingen zijn enkel op de iPhone 5 merkbaar. […]

Advertentie

Apple heeft donderdagavond twee nieuwe versies van zijn iOS-besturingssysteem vrijgegeven. Tegelijkertijd heeft Apple ook een updater klaar om een OTA-updateprobleem te verhelpen.

Het bedrijf uit Cupertino bracht gisteren in feite drie updates, waarvan er slechts één beschikbaar is voor normale gebruikers met een ouder iOS-toestel. De meeste veranderingen zijn enkel op de iPhone 5 merkbaar.

Over The Air-updater update

Het klinkt misschien vreemd, maar Apple kwam met een update die het probleem moest verhelpen dat er over the air (draadloos) geen updates gedaan konden worden op de iPhone 5. Dat gebeurde via een extra app die via de website van Apple geïnstalleerd werd.

Deze update is enkel installeerbaar door op "Meer informatie" te drukken en daarna voor "Installeer" te kiezen.

Druk je niet eerst op meer informatie, dan zal je de update niet kunnen installeren: de knop onderaan ("Download en Installeer") is gedeactiveerd en er komt een melding op het scherm dat je de iPhone aan iTunes moet koppelen.

iOS 6.0.1

Met de komst van iOS 6 en de iPhone 5 kwam er een stortvloed aan bugmeldingen door iPhone 5-bezitters op het forum van Apple.

Zo was er een bug die afspraken via Exchange automatisch annuleerde, waren er wifi-problemen bij WPA-beveiligde netwerken en waren er 197 veiligheidsbugs – van Passbook-informatie ontfutselen in het vergrendelscherm tot DoS-aanvallen die mogelijk waren.

Apple heeft alle bugs opgelost met deze kleine update. iOS 6.0.1 lost daarnaast ook het flikkerende toetsenbord op wanneer er een melding binnenkwam via het Berichtencentrum terwijl je aan het typen was.

De volledige changelog zoals Apple ze heeft meegedeeld:

 • Er is een probleem verholpen dat ertoe leidde dat software-updates niet draadloos konden worden geïnstalleerd op de iPhone 5
 • Er is een probleem verholpen dat kon leiden tot het verschijnen van strepen op het toetsenbord
 • Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat de camera niet flitste
 • De betrouwbaarheid van de iPhone 5 en iPod touch (vijfde generatie) bij de verbinding met gecodeerde WPA2 wifi-netwerken is verbeterd
 • Er is een probleem verholpen dat ertoe kon leiden dat de iPhone in sommige gevallen het mobiele netwerk niet kon gebruiken
 • De schakelaar "Gebruik mobiele data" voor iTunes Match is geconsolideerd
 • Er is een codeslotprobleem verholpen dat er in sommige gevallen toe kon leiden dat er vanuit het toegangsscherm toegang was tot Passbook-kaartinformatie
 • Er is een probleem verholpen dat van invloed was op Exchange-vergaderingen

Wat niet in de changelog stond, maar wel verholpen is:

 • 6 veiligheidsomzeilingen
 • 1 DoS (Denial of Service)-probleem
 • 15 datalek-problemen
 • 11 RCE-gaten gedicht (remote code execution, oftewel de mogelijkheid vanaf afstand code uit te voeren op je iOS-toestel)
 • 7 spoofing-problemen (zoals de SMS-bug, waarbij afzenders zich konden voordoen als iemand anders)

iOS 6.1

De grootste verassing donderdagavond was de vrijgave van iOS 6.1 bèta 1.  Vooralsnog is er bijna niks bekend over de nieuwe update. Wij hebben iOS6.1 zelf geïnstalleerd maar zien geen grote wijzigingen. De enige wijziging is het vergrendelscherm, dat nu een volumeslider heeft tijdens het afspelen van muziek. "Now playing"-informatie komt op de plek waar normaal de klok staat, zodat de albumhoes duidelijk in beeld is. Die laatste is enkele pixels omhoog geschoven op het iPhone 5-scherm.


de nieuwe interface


de oude interface

Verder zit er in Apple Maps een grotere "meld een probleem"-knop.

Apple rolt meestal een drietal bèta"s uit naar ontwikkelaars vooraleer een volledige versie vrij te geven. Meestal zit tussen elke bèta een drietal weken, waarbij in elke bèta enkele functies verdwijnen en bijkomen. De afgewerkte iOS 6.1-softwareupdate mogen we waarschijnlijk in januari 2013 verwachten.