We kennen allemaal inmiddels de enorme Apple-wachtrijen al wel. Maar hoe zit het met de Microsoft-wachtrij bij de lancering van een product zoals.. de Surface-tablet? Ik ben geen vreemde bij Apple-wachtrijen. Ik ga altijd voorzien van een stoel en een laptop om me bezig te houden. Maar een Microsoft-wachtrij? De laatste keer dat ik daar […]

Advertentie

We kennen allemaal inmiddels de enorme Apple-wachtrijen al wel. Maar hoe zit het met de Microsoft-wachtrij bij de lancering van een product zoals.. de Surface-tablet?

Ik ben geen vreemde bij Apple-wachtrijen. Ik ga altijd voorzien van een stoel en een laptop om me bezig te houden. Maar een Microsoft-wachtrij? De laatste keer dat ik daar in stond was bij de nachtelijke lancering van Windows 98. Ik wist niet wat ik kon verwachten toen ik afgelopen vrijdag de Microsoftfans ging vervoegen om een Surface-tablet in m"n handen te krijgen.

Ik belde de dag voor de lancering naar de Microsoft Store in mijn lokaal winkelcentrum, South Coast Plaza, in Costa Mesa, een stad in Zuid-Californië. Een winkelmedewerker vertelde me dat het veiligheidspersoneel van het winkelcentrum toeliet om vanaf zes uur "s ochtends een wachtrij binnen te vormen, totdat de winkel uiteindelijk opent om tien uur.

Ik bedacht me dat om zes uur in de rij gaan staan een beetje overdreven zou zijn. vijf uur "s ochtends was voldoende om een iPhone in de wacht te slepen in de lokale Apple Store. Ondanks de buzz rond de Surface-tablet en de waardebonnen voor XBox Music voor de honderd eersten, gokte ik dat aankomen rond acht uur "s ochtends vroeg genoeg zou zijn.

Prijzen om in de rij te staan

Microsoft gaf een XBox Music Pass weg ter waarde van honderd dollar voor de honderd eersten in de rij. Verder werd er onder de aanwezige bende een XBox verloot.

Persoonlijk konden noch de Music Pass noch de mogelijk gratis XBox mij bekoren. Ik ging maar om één reden: Ik miste de Surface pre-order en toen ik wou bestellen was er een levertermijn van drie weken.

Net zoals ik door het "kan niet wachten"-virus word getroffen bij Apple-lanceringen, wou ik ook geen drie weken wachten totdat m"n Surface zou aankomen. Ik wilde "m koste wat kost bij de lancering dus ik ging aanschuiven (en bedacht me om de pre-order te annuleren als ik een Surface kon bemachtigen).

Op een rijtje

Mijn zorgen over een lange wachtrij verdwenen meteen toen ik om tien voor acht aankwam. Ik was nummer tien in de rij.

Ik leerde ook onmiddelijk het verschil tussen een Microsoft- en Apple-wachtrij toen ik mijn vouwstoel ontplooide. "Mijnheer, geen stoelen toegelaten" klonk het uit de mond van een beveiligingsmedewerker van het winkelcentrum.

Natuurlijk had dat meer te maken met hoe het winkelcentrum met ons omging dan met Microsoft. De Microsoft-medewerkers waren op z"n minst gezegd enorm vriendelijk, met het occassioneel gejuich, de verwelkomingen en uitdelen van fruit en water. Het was de beveiligingsdienst van het winkelcentrum die roet in het eten gooide. We waren – alle tien – een risico.

Jep, we waren allemaal – alle tien de wachtenden – een veiligheidsprobleem waarmee moest worden afgerekend. Dat vertelde het hoofd beveiliging me achteraf. Om half tien, toen de winkel vervroegd opende, stond er een ongelooflijk aantal van vijftig tot 75 wachtenden (!).

 

"Ik verwachtte een veel langere wachtrij", vertelde John Hung (foto) tijdens het wachten. De 45-jarige man uit Garden Grove kwam net na mij aan. "Ze toonden ons een foto van Times Square, dus ik dacht dat hier meer volk zou zijn".

Ik had dezelfde foto gezien, alsook de enorme menigte in de Microsoft "pop-up" winkel op Times Square. Enkele andere personen rondom mij knikten bevestigend dat we met iets minder – OK, veel minder -waren dan in New York.

Iedereen waarmee ik heb gesproken was desalniettemin even opgewonden om een Surface in z"n handen te krijgen. De redenen waren verschillend, maar iedereen had er wel één.

De vriendin bekeren van Apple

Michael To, net voor mij in de wachtrij en aan het werk op zijn Samsung-tablet met Windows 8, vertelde me dat de Surface een deel zou zijn van zijn ont-Apple-ingsplan voor zijn vriendin.

"Ik ben haar langzamerhand aan het weghalen uit het Apple-ecosysteem," vertelde de dertigjarige uit Garden Grove. Hij had haar van de iPhone 4 bekeerd tot een Windows Phone, en denkt dat de Microsoft Surface beter zal zijn dan de Dell XPS laptop waarmee hij haar van haar Mac had weggehaald. "Ze werkt altijd met Word en Excel, en dit zal echt licht wegen om mee te nemen."

Wat het vroeg opstaan betreft vertelde hij me dat hij graag lanceringen meemaakt. "Ik was er de eerste dag voor de iPhone 3, 3G, 3GS, 4 en 4S voor mijn vriend," zei hij. Hij had ook iets opgevangen over de Xbox Music Pass en wilde er zo ook één scoren.

Het Windows-ecosysteem

Robert Bojorquez, dertig jaar en afkomstig uit Cudahy, kwam vroeg om niet te moeten wachten (nvdr: die logica kunnen we ook niet volgen…). Hij had eerder gezien dat onmiddelijke levering via de website niet meer mogelijk was. "Ik nam vandaag vrij", vertelde hij me.

Waarom Surface? "Mijn ecosysteem van de afgelopen twee jaar was vrijwel enkel Windows Phone," zei hij, en hij gebruikt ook een Windows-computer. Hij wil een Surface voor het gemak van een tablet maar hij wil ook het gemak hebben om het toestel als een gewone computer te gebruiken.

Office-apps trekken aan

Zack, een 26-jarige uit Irvine, had ongeveer dezelfde reden om een Surface te willen. Hij wil op het internet kunnen maar nog steeds toegang hebben tot Excel of OneNote – twee Office-pakketten die hij regelmatig gebruikt. Daarvoor heeft hij geen volledige computer nodig.

"Ik heb mijn Office-apps nodig," vertelde hij. Eerder was Zack in het bezit van een Transformer van Asus, maar hij had niet het idee dat Android kon bieden wat hij nodig had.

Wat het vroeg komen betreft had hij ook iets gelezen over de Music Pass en Xbox-loterij en daarom kwam hij wat vroeger. "Misschien had ik beter gewacht," zei hij nog. Zo vroeg komen had eigenlijk geen nut.

En de prijzen

Gelukkig had Zack nog een uurtje langer geslapen dan nummer één in rij. Hij kwam aan om kwart voor vijf, maar ik kon zijn naam niet meer vragen. Net op het ogenblik toen ik ons gesprek wou afronden kondigde de winkel aan dertig minuten vroeger te openen. Ik moest terug naar m"n plaats in de rij.

"Ik vervang mijn iPad, dus de Surface zal alles gaan doen wat mijn iPad nu doet, maar dan met minder apps" wist hij te zeggen. Maar voor hem is minder misschien wel meer. Surface heeft wél Office – iets wat hij wou – en hij vond het leuk dat hij twee apps gelijktijdig kon openen in twee verschillende vensters.

Wat het vroeg aanschuiven betreft was de doorslaggevende factor de gratis goodies. Hij was een goede klant voor deze Microsoft Store en had eerder al twee laptops gewonnen, "een stuk of drie, vier telefoons" en enkele waardebonnen van 25 dollar.

Net voordat de wachtrij bewoog was er een trekking voor de Xbox. Daarna kreeg iedereen een geel armbandje dat hen recht gaf op een Xbox Music-waardebon.

De wachtrij werd in twee verdeeld: diegenen met een reservering werden apart gehaald, diegenen zonder mochten blijven staan. Vreemd genoeg mochten diegenen zonder reservering eerst binnen. De man voor mij mocht eerst naar binnen, met gejuich. Ik mocht als tweede binnen, zonder gejuich. *snif*

Welkom in de Microsoft Store

De winkel binnenwandelen was een openbaring. Ik wist dat waar ik woon, Orange County, de thuisbasis was van de tweede Microsoft Store – ooit. Maar da"s in een stad ten zuiden van mij, Mission Viejo. Tot gisteren wist ik niet dat South Coast Plaza – een paar kilometer van mijn huis – er ook één had.

Ik werd begroet door een medewerker die me door de verschillende Surface-versies heen loodste, op dezelfde vriendelijke en behulpzame manier die ik gewend ben in de Apple Stores. Ik ging voor het basismodel waarvan ik wist dat ik die wilde. Ik probeerde één van de kleurrijke "Touch"-covers en het typte net zo verschrikkelijk als ik al had verwacht. Daarentegen voelde de zwarte "Type"-cover fantastisch goed aan.

Daarna hielp hij me met het openen van de doos, inloggen en configureren van Windows. Daarna gaf de Microsoft-medewerker me een korte rondleiding doorheen Windows 8.

De winkel had een significante collectie touchscreen-laptops. In feite had de winkel énkel nog touch-laptops. Ik besliste een goedkoop model te nemen zodat ik Windows 8 kan ervaren op een computer die ervoor gemaakt was, in plaats van Windows 8 virtueel te draaien op mijn Mac.

Rond half elf, toen ik buitenwandelde, zag ik dat de wachtrij enorm was gegroeid tot een honderdtal wachtende mensen. De meesten waren overduidelijk niét daar voor één of andere prijs maar enkel en alleen voor de Surface. En ze wilden die die dag nog.

Toen ik om half zeven "s avonds belde vertelde de winkel me dat de wachtrijen weg waren en dat er nog Surface-modellen in voorraad waren.

Dat was mijn ervaring. Duidelijk verschillend aan de wachtrijen in New York en de kleinere maar toch nog steeds opmerkelijke wachtrijen doorheen heel de VS.

Veel plezier als je nu met een Surface of Windows 8-toestel kan spelen, of gewoon een PC hebt bijgewerkt naar Microsoft"s Windows 8 op de lanceringsdag!