Ik herinner me nog de introductie van Windows Vista waar Microsoft het hele Atomium-gebouw in Brussel voor belegde. Nu, voor de lancering van Windows 8 organiseerde Microsoft in ons land zelfs geen algemene persconferentie. In tegenstelling tot bij nieuwe Microsoft-producten in het verleden. Voor het eerst vertrekt Windows en Microsoft vanuit een soort van underdogpositie. […]

Advertentie

Ik herinner me nog de introductie van Windows Vista waar Microsoft het hele Atomium-gebouw in Brussel voor belegde. Nu, voor de lancering van Windows 8 organiseerde Microsoft in ons land zelfs geen algemene persconferentie. In tegenstelling tot bij nieuwe Microsoft-producten in het verleden.

Voor het eerst vertrekt Windows en Microsoft vanuit een soort van underdogpositie. Toen de pc thuis en op kantoor een monopolie had, was Windows een goudhaantje voor Microsoft. Maar smartphones en tablets hebben de manier waarop mensen werken grondig veranderd. Vandaag is de pc slechts één van de toestellen die mensen gebruiken. Inzake beurswaarde is Microsoft onlangs bijvoorbeeld voorbijgestoken door Google, en eerder al door Apple.

Microsoft beseft dat het het geweer van schouder moest veranderen. Windows 8 is, zeker qua interface, de meest ingrijpende Windows-versie sinds Windows 95. Het systeem werkt een stuk sneller en het aanraakscherm, bedoeld voor mobiele toestellen, is mooi en tegelijk behoorlijk vernieuwend. Dat wordt wennen voor veel gebruikers. Dit alles maakt Windows 8 voor Microsoft een gok. Misschien een berekende gok, maar het blijft een gok.

Uit cijfers die dit blad verder publiceert, blijkt dat het huidige Windows 7 vandaag ruim is doorgebroken in het Belgische bedrijfsleven.  Ondernemingen gaan niet snel overschakelen naar Windows 8. Bovendien worden veel toestellen, zoals tablets en smartphones, op kantoor vandaag via de medewerkers geïntroduceerd. De grote uitdaging voor Microsoft is om relevant te blijven in een wereld waar smartphone en tablet de dienst uitmaken.

Kortom, daar waar Microsoft bij de voorbije lanceringen altijd een thuiswedstrijd speelde, is Windows 8 voor hen een match op verplaatsing. En zoals menig voetballiefhebber zal bevestigen, is het altijd moeilijker om buitenshuis te winnen.
 

Advertentie