Nieuws

De Windows 8-lancering in vijf quotes

Microsoft heeft officieel Windows 8 gelanceerd, een van zijn twee kippen met de gouden eieren (Office is de andere).

Voor het event met livestream over het internet passeerden topman Steve Ballmer de revue, Windowsbaas Steven Sinofsky, Windowsprogrammamanagementbaas Julie Larson-Green en Windowsclient- en ecosysteembaas Michael Angiulo.

Met veel bombast en weinig substantie gaf de show toch een blik in wat voor gok Microsoft neemt met Windows 8.

[related_article id=”161452″]

Vijf quotes en wat ze vertellen:

1) "We meden het bijschaven. We hebben Windows grondig herdacht" (Sinofsky)
Door de getegelde gebruikersinterface zal iedereen die een Windows 8-computer bekijkt meteen beseffen dat Microsoft de traditionele desktopervaring verlaat. Het is moeilijk om het belang hiervan te overschatten omdat Microsoft die ouder conventie heeft gepopulariseerd. (Het bedrijf heeft er nog wel niet mee afgerekend. Wie zoekt, die vindt de desktop nog.)

Apples succes is grotendeels te danken aan computerconventies te vertalen naar kleine mobiele toestellen. Gelukkig heeft Microsoft enkel de geest daarvan gekopieerd, niet gewoon de interface.

Tenslotte is de Windows 8-ervaring een belangrijke stap weg van het fundamentele idee dat multitasking moet met vele vensters open op een scherm, Windows’ handelsmerk. Nu moet je het stellen met één venster tegelijk.

2) "We beschouwen vandaag als een inhuldiging" (Sinofsky)
Hier praat Sinofsky over de Windows Store, een online appwinkel naar het voorbeeld van Apples App Store. Dit is de laatste nagel aan de doosdkist van de software die je op een schijfje koopt van de winkel. Apps zijn nu bits die door de lucht getransporteerd worden.

3) "Windows 8 verbrijzelt de perceptive van wat een pc echt is" (Ballmer)
De term pc raakte in zwang door IBMs 5150, maar werd al snel een synoniem van Microsoft toen het de consumentensector veroverde. (Nergens werd dat meer duidelijk dan in de campagen ‘Mac of pc’. Sinds wanneer zijn MacBooks geen persoonlijke computers meer?) In het laatste decennium wagen we dat telefoons steeds minder op een bieper gingen lijken en steeds meer op computers. Hetzelfde gebeurde met consoles, tv’s, en die gekke dingen die tablets heten. Microsoft heeft het altijd benaders vanuit een desktopperspectief. Maar vandaag omarmen ze eindelijk het idee dat een pc er kan uitzien als een pakje sigaretten o een Ford Fiesta, zelfs al zijn de noden ervoor hetzelfde.

4) "Beeld je in dat je startscherm volstaat met iedereen en alles dat voor jouw het belangrijkst is" (Ballmer)
Dit is een kleinere quote in heel het event, maar ze verwijst naar iets belangrijks. De term ‘sociaal’ wordt druk gebezigd als het over Facebook en Twitter gaat. Maar het punt is dat computers gedegradeerd worden tot middelen voor onze menselijke basisbehoeften zoals communicatie. Andere mensen en hun computers waren nauwelijks belangrijk op eerdere Windowscomputers. Vandaag kunnen we ons computers niet voorstellen zonder de gemeenschappen van zijn gebruiker. Mensen hebben bestanden vervangen.

5) "Windows 8 is een belangrijke mijlpaal in de evolutie en revolutie van de computer" (Sinofsky)
Microsoft begon het event met deze uitspraak, maar ze is maar gedeeltelijk waar. Windows 8 is een reflectie van de evolutie van het computerlandschap, maar het is een veel grotere revolutie voor Microsoft zelf. Het is moeilijk te geloven dat de gebruikservaring die we vandaag zien zijn oorsprong vindt in de Zune. Maar het houdt wel steek: de Zune was draagbaar en dat is het punt. Dit is ook opvallend: In plaats dat elementen van zijn dominant product doorsijpelen naar de andere producten, heeft de interface van Windows 8 zijn weg gevonden van de Zune naar de Kin-telefoon naar Windows. En voor Redmond is dat tegen de stroom op zwemmen.

Geen van deze punten zijn verrassingen. Maar het is goed om eens stil te staan bij wat het betekent voor Microsoft en voor pc’s in het algemeen. Na jaren van bijschaven zijn we eindelijk aan een grote sprong in het onbekende. En terugkeren kan niet meer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business