Transparantie alom toen Google vorige week foto’s en een virtuele rondleiding van zijn datacenter vrijgaf. Maar de foto’s zijn getrukeerd. Het was fotograaf Connie Zhou die op vraag van Google (want als gewone sterveling wandel je daar niet zomaar binnen) op bezoek ging in een van de datacenters van het bedrijf. Dat leverde enkele fraaie […]

Advertentie

Transparantie alom toen Google vorige week foto’s en een virtuele rondleiding van zijn datacenter vrijgaf. Maar de foto’s zijn getrukeerd.

Het was fotograaf Connie Zhou die op vraag van Google (want als gewone sterveling wandel je daar niet zomaar binnen) op bezoek ging in een van de datacenters van het bedrijf. Dat leverde enkele fraaie beelden op van nette symmetrische servers.

Al zijn de beelden net iets te symmetrisch. Sinds het verschijnen van de beelden wordt de echtheid ervan in twijfel getrokken en stilaan lijkt het er op dat Google flink wat trucage heeft gebruikt om gaten op te vullen en alles net dat beetje mooier te laten lijken.

Spiegeling
Onder meer in een thread op Reddit wemelt het intussen van de foto’s en geanimeerde afbeeldingen die duidelijk maken dat verschillende beelden gespiegeld zijn. Zo zijn de leds of sommige stickers aan de ene kant het spiegelbeeld van de andere zijde.

Ook NRC nam enkele van de beelden onder de loep in zijn fotostudio en stelde onmiskenbaar trukage vast. Tenzij werknemers bij Google de vloeren en pijplijnen op een wel zeer symmetrische wijze beschadigen.

Google trukeert datacenterfoto's.

Damage control
Google heeft intussen op Google Plus een interview met de fotograaf gepubliceerd waarin hij zijn liefde voor symmetrie uit de doeken doet. Onder dat gesprek staan ook een aantal voor-en-na foto’s waarbij je ziet dat originelen net iets donkerder of minder mooi zijn.

Google trukeert datacenterfoto's.
Google trukeert datacenterfoto's.

Al lijkt ons dat niets meer dan een poging tot schadebeperking, gezien er bij de beelden nergens expliciet staat dat ze bewerkt of getrukeerd zijn.

De realiteit is dat Google mikte op gratis media-aandacht door uit te pakken met mooie foto’s van zijn datacenter. Wat het bedrijf bovendien nog eens extra transparant deed lijken. Maar die poging komt nu als een boemerang terug in het gezicht.

We twijfelen er niet aan dat Google veel en grote datacenters heeft, maar die zien die er net niet zo keurig afgewerkt uit als op de foto’s die we aanvankelijk te zien kregen. Net zoals uw en ons bureau er al lang niet meer uitziet alsof het vers uit de Ikea-folder komt.