Google lanceert een nieuwe tool die webmasters links naar hun site laat loshakken die ze verdenken schadelijk te zijn voor hun zoekresultaten. Omdat het web in wezen een grote verzameling links is en Google je site onder meer rangschikt op basis van hoeveel andere sites naar je linken, ligt het voor de hand dat je […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!



Google lanceert een nieuwe tool die webmasters links naar hun site laat loshakken die ze verdenken schadelijk te zijn voor hun zoekresultaten.

Omdat het web in wezen een grote verzameling links is en Google je site onder meer rangschikt op basis van hoeveel andere sites naar je linken, ligt het voor de hand dat je er daar zoveel mogelijk van wilt hebben.

Maar omdat de zoekmachine ook kijkt naar de kwaliteit van die links en misbruik bestraft, kunnen sommige  doorverwijzingen je site juist lager doen uitkomen in de ranking.

Google heeft daarom een nieuw tooltje in het leven geroepen dat webmasters de gelegenheid geeft om links te verstoten die schadelijk zijn voor de zoekresultaten. Dat kan bijvoorbeeld gaan om schimmige advertentienetwerken of pornosites.

Maar de ‘disavow links tool’ is volgens Google zeker niet voor iedereen, eerder voor webmasters die al een waarschuwing hebben gekregen voor spammen met ‘onnatuurlijke links.’

Niet voor iedereen
“Als je niet op agressieve wijze met SEO bezig bent, waar allerlei rare linknetwerken bij betrokken zijn, is dit geen tool die je zou hoeven te gebruiken onder normale omstandigheden”, zegt Jonathan Simon, een trendsanalist bij Google Webmaster.

Wie de nieuwe tool wil gebruiken, zoals Simon in de video hieronder uitlegt, uploadt een tekstbestandje met alle links die Google moet negeren. Als je deze ‘zwarte lijst’ wil bijwerken, kun je het tekstbestand downloaden, bijwerken en terug uploaden.

Laatste redmiddel
Google waarschuwt dat de nieuwe tool een laatste redmiddel is en dat het weken kan duren voor verkeerd opgegeven site weer in ere hersteld zijn. Het schat daarom in dat de tool slechts nuttig zal zijn voor een zeer kleine minderheid van de webmasters.