Telecomprovider Base heeft op een nieuwe kaart van België de gebieden met 3G-dekking aangeduid. Er is nog veel werk aan de winkel, maar de situatie is al beduidend beter dan in dezelfde periode in 2011. De kaarten, die je kan vinden op een website toegespitst op de MVNO Mobile Vikings die via het Base-netwerk opereert, […]

Advertentie

Telecomprovider Base heeft op een nieuwe kaart van België de gebieden met 3G-dekking aangeduid.

Er is nog veel werk aan de winkel, maar de situatie is al beduidend beter dan in dezelfde periode in 2011.

De kaarten, die je kan vinden op een website toegespitst op de MVNO Mobile Vikings die via het Base-netwerk opereert, tonen maand na maand het verschil in dekking. In de lichtblauwe gebieden kan je verbinding maken met het 2G-netwerk (GPRS en EDGE), terwijl de donkerblauwe vlekken de 3G-dekking (UMTS en HSPA+) aangeven.

Wallonië hinkt achterop
Wat meteen opvalt, is dat er in Wallonië vrijwel geen 3G-dekking is. Enkel in het noordelijke deel van Wallonië is een consistente 3G-dekking.

Vlaanderen boven
In Vlaanderen is de dekking beduidend beter. Vooral de provincies Antwerpen en Limburg zijn goed voorzien van een 3G-netwerk, maar ook Vlaams-Brabant (alles boven Brussel) en Brussel doen het niet slecht. Enkel Noord-Limburg is opvallend slecht, samen met het westen van Vlaams Brabant en West-Vlaanderen.

Leg je het kaartje van Base naast dat van Mobistar of Proximus dan wordt het verschil pas echt duidelijk. Het 3G-netwerk van Proximus bedekt het hele Belgische grondgebied. Mobistar dekt niet geheel België, vooral Wallonië blijft achter, maar doet het toch beduidend beter dan Base.

Snelheid moet omhoog
Wat de snelheid van het 3G-netwerk betreft heeft Base ook nog werk. Base test weliswaar hogere snelheden, maar belooft ‘maar’ anderhalve megabit per seconde. Bij Proximus kan dit oplopen tot ruim zeven megabit, maar kan het evengoed slechts één megabit zijn.

Artikel gebaseerd op Jan Custers" artikel van 3 mei 2011