Nieuws

Voorkom ongewenste installaties

Voorkom ongewenste installaties

Je systeem houd je het liefst zo ‘proper’ mogelijk en dat houdt onder meer in dat je geen ongewenste softwareinstallaties wil. Aanmelden als ‘gewone gebruiker’ is daartoe een goede aanzet, maar met InstallGuard heb je meer mogelijkheden.

InstallGuard start standaard automatisch mee met Windows op, ongeacht de gebruiker die zich aanmeldt. Op de achtergrond worden alle processen gecheckt. Nu kan je specifieke processen automatisch laten blokkeren – de programmainterface van waaruit je dat doet, kan je uiteraard met een wachtwoord afschermen. Het initiële wachtwoord daarvoor is password.

[download_file]

Zo worden standaard alle processen tegengehouden die ‘setup’ en ‘msiexec’ bevatten, maar je kan zelf sleutelwoorden toevoegen aan de lijst van te blokkeren processen. Ook de melding die de onfortuinlijke gebruiker dan te zien krijgt, kan je zelf instellen. Handig is verder dat je aan de hand van een whitelist kan vastleggen welke gebruikers eventueel wel nieuwe software mogen installeren. We ondervonden wel dat niet alle installers worden tegengehouden door InstallGuard.

Verder kan je nog aangeven welke bestandstypes niet toegelaten zijn in een aantal voorgedefinieerde mappen. Het gaat meer bepaald om de volgende bestandstypes: exe, msi, com, bat, js, reg, vbs, scr en cmd – bestanden die stuk voor stuk ‘uitvoerbare’ inhoud bevatten dus. Je beslist ook zelf wat er met die gewraakte bestanden moet gebeuren: alleen blokkeren dan wel meteen verwijderen.

InstallGuard maakt heel regelmatig ook snapshots van welke applicaties op je systeem geïnstalleerd zijn en deelt je in chronologische volgorde mee welke wijzigingen er in dat verband werden gedetecteerd.

Verder is het mogelijk de toegang tot de registereditor, de opdrachtprompt en het Windows taakbeheer te blokkeren en die blokkade desgewenst van een aangepaste melding te laten voorzien.

Kortom, InstallGuard is een handige manier om een aantal ingebouwde restrictiemogelijkheden van Windows aan te vullen. Houd er wel rekening mee dat de tool (vooralsnog) niet waterdicht is. Het programma is gratis voor niet-commercieel gebruik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business