De wereldwijde computermarkt gaat sterker dan verwacht achteruit in het derde kwartaal. Volgens Gartner verliest HP zijn leidersplaats. Analistenbureau’s IDC en Gartner brengen beiden een rapport uit over de wereldwijde computermarkt. IDC zegt dat die “sterk terugvalt” in het derde kwartaal met 8,6 procent minder verscheepte toestellen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat […]

Advertentie

De wereldwijde computermarkt gaat sterker dan verwacht achteruit in het derde kwartaal. Volgens Gartner verliest HP zijn leidersplaats.

Analistenbureau’s IDC en Gartner brengen beiden een rapport uit over de wereldwijde computermarkt. IDC zegt dat die “sterk terugvalt” in het derde kwartaal met 8,6 procent minder verscheepte toestellen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat terwijl het bedrijf aanvankelijk een daling van 3,8 procent verwachtte.

Het bureau spreekt van een kalme periode omdat bedrijven zich voorbereiden op de komst van Windows 8.

Concurrent Gartner spreekt van een daling van 8,3 procent naar 87,5 miljoen toestellen afgelopen kwartaal. Hier werd eerst een daling van 6,5 procent voorspeld.

Terug naar school
Beiden merken ze op dat terug-naar-school promoties onvoldoende waren om de verkoop te stimuleren. IDC voegt daaraan toe dat tablets en smartphones de computermarkt onder druk zetten, samen met onzekerheid over de economie en Windows 8.

De trend werd eerder al door enkele bedrijven ingezet. Intel, dat zich momenteel richt op ultrabooks, dunne en lichte laptops, verlaagde zijn verwachtingen voor het derde kwartaal met een miljard dollar. De reden daarvoor is de “slechter dan verwachtte vraag in een uitdagende macroeconomische omgeving.”

Marktonderzoeker IHS iSupply zegt dat het aantal verscheepte pc’s dit jaar voor het eerst sinds de dotcom-bubbel zullen terugvallen. Ook hier werden een tegenvallende terug-naar-school actie en onzekerheid over Windows 8 als redenen genoemd.

Eerste plaats
Gartner en IDC zijn het wel niet eens over wie de bestverkopende computermaker is. Volgens Gartner is dat Lenovo met 15,7 procent marktaandeel, waarmee het huidig marktleider HP verslaat.

IDC houdt HP bovenaan met een aandeel van 15,9 procent wereldwijd met Lenovo (15,7 procent) als nipte tweede.

HP heeft in een verklaring al laten weten dat sommige marktrapporten de markt niet volledig opmeten. Zo zou het onderzoek van IDC ook het workstation segment omvatten waardoor het volgens de computergigant accurater is.

HP zag zijn verkoop jaar op jaar dit kwartaal terugvallen met 16 procent zeggen IDC en Gartner. Het afgevoerde plan om uit de pc-markt te stappen, de reorganisatie en de soms onduidelijke strategie zijn de voornaamste redenen van die terugval.

Lenovo heeft intussen succes behaald in China en bij de verkoop naar zakelijke gebruikers. Beide onderzoeksbureau’s zeggen dat de fabrikant hierdoor wereldwijd tien procent marktaandeel heeft gewonnen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is daarmee de enige speler wiens verkoop toenam in de VS met 9,2 procent volgens IDC of 6,1 procent volgens Gartner.