Ruim 8000 mensen registreerden zich voor deze VMworld 2012 conferentie te Barcelona. De locatie is niet de enige factor die deze toeloop kan verklaren. Virtualisatie is immers hot. In zijn openingskeynote verklaarde de nieuwe CEO Pat Gelsinger dat 60 procent van de huidige wereldwijde server besturingssystemen nu al op een virtueel platform draait. Ongeveer 80 […]

Ruim 8000 mensen registreerden zich voor deze VMworld 2012 conferentie te Barcelona. De locatie is niet de enige factor die deze toeloop kan verklaren. Virtualisatie is immers hot.

In zijn openingskeynote verklaarde de nieuwe CEO Pat Gelsinger dat 60 procent van de huidige wereldwijde server besturingssystemen nu al op een virtueel platform draait. Ongeveer 80 procent van die servervirtualisatiesystemen komen van VMware en omgerekend draait wereldwijd ongeveer 50 procent van de systemen bovenop VMware.

VMware is al langer bekend voor het virtualiseren met ESX, deze virtuele machines (VMs) beheer je dan met behulp van de betalende tool vCenter Server. Als je voor je datacenter extra functionaliteit wilt zoals antivirus, firewall, netwerk zones, automatisch beheren van VMs of zelfs een volledige omgeving die uit een vast aantal virtuele machines bestaat (bijv. een webserver VM en database VM die bij elkaar horen). Dan moest je je toevlucht zoeken tot externe tools, of ze zelf schrijven. Wil je bovenop VMware een "cloud" opzetten voor het publiek, je partners of je klanten. Ook dan moest je vertrouwen en/of investeren in externe software.

Met de alomvattende vCloud Suite moet VMware nu een alles-in-een oplossing kunnen aanbieden die toelaat om nagenoeg alle denkbare scenario"s uit te voeren op je eigen servers. De kern is uiteraard nog altijd vSphere, de suite die vCenter en de ESX hypervisor omvat).

Het belangrijkste van dag 1 VMworld

Extra kern

Om het netwerk in te delen en te beveiligen wordt nu vCloud Networking and Security aangeboden. Dit ter vervanging van vShield Edge, vShield App, vShield Data Security, vShield Endpoint … Alles vShields dus. Hiermee kun je V(X)LANs aanmaken, firewalls, VPN en dergelijke meer …

Op hetzelfde niveau staat storage beveiliging, en het veiligst daarvoor is off site replicatie. (automatische replicatie naar een externe omgeving). Het product dat daar al jaren voor zorgt, heet Site Recovery Manager. Behalve een nieuw versienummer en extra functionaliteit blijft dit voornamelijk wat het vroeger was.

Daarboven vinden we dan de vCloud Director, vorig jaar nog dé aankondiging op de VMworld in Kopenhagen. Tijdens een hands-on lab kon ik er vandaag al mee spelen en het is vrij uitgebreid. Het dient voornamelijk om organisaties aan te maken die elk toegang hebben tot een bepaald onderdeel van de onderliggende infastructuur. Het begint dan ook met het aanmaken van een resource pool in vCenter Server. Je kan gebruikers in groepen indelen, quota"s VMs instellen en zelfs een betalingssysteem eraan koppelen. Je maakt voor die gebruikers een eigen website waar ze dan geheel autonoom virtuele machines kunnen aanmaken zonder nodige kennis van opslag of netwerk. Je stelt op voorhand in wie waar toegang heeft.

Het belangrijkste van dag 1 VMworld

Managementpoot

Onder het management luik bevinden zich dan twee grote onderdelen: vCenter Operations Management Suite en vFabric Application Director.

De eerste is eigenlijk een uitgebreide en goed uitgewerkte monitoring en assistentie tool. Voor de Microsoftmensen: vergelijkbaar met System Center Operations Manager. Deze tool houdt continu de honderden tellers in het oog en vertaalt die naar wijzers en kleuren die vertellen hoe "gezond" de cloud is. Als je niet weet of 10% CPU Ready Time nu te weinig of te veel is, kan de nieuwe versie je daarbij helpen via een uitgebreide ingebouwde "What"s This" functie.

vFabric Application Director beheert en provisioneert je (al dan niet zelfgemaakte) applicaties. Via een drag-and-drop kun je een applicatie structuur opbouwen (zoals bijv. een website en zijn database) om die dan als template te bewaren. Van daar is die dan snel implementeerbaar.

Nieuw voor deze VMworld Europe is dat de management poot wordt uitgebreid met een vCloud Automation Center, deze laat toe om policies in te stellen waar bepaalde gebruikersgroepen aan moeten voldoen. Gebruiker die een omgeving wensen kunnen via een portaal website hun eisen opstellen en dan afhankelijk van de ingestelde rechten al dan niet automatisch de omgeving meteen voorgeschoteld krijgen. Dit zou dagen wachttijd moeten schelen doordat je in grote bedrijven vaak op goedkeuring van hogerhand moet wachten.

Nog uitbreidbaar

Daar houdt het echter niet op. Er is nog een andere kant aan de vCloud Suite die vooral voor uitbreidbaarheid moet zorgen: vCloud APIs zodat third party tools van al het bovenstaande lekkers gebruik kunnen maken en hun eigen tools kunnen ontwikkelen.

Daarnaast is er ook de vCloud Connector die een verbinding moet leggen met een externe (publieke of niet) VMware cloud. Hij kan op een externe vCloud Director inloggen om daar dan ook VMs op te beheren of te migreren. Er is zelfs een gratis versie van.

Het belangrijkste van dag 1 VMworld

Tot slot is er de vCloud Orchestrator, wellicht het oudste product. Ik herinner het me nog uit het Virtual Infrastructure tijdperk van ESX 3.x.

Hij heeft een echter een nieuw doel gekregen: assistentie verlenen bij het integreren van de vCloud Suite met je eventuele bestaande infrastructuur. Het is in essentie (opnieuw) een extra kant-en-klaar virtuele machine (een zogenaamde virtual appliance) met een aantal APIs en plugin mogelijkheden zodat andere software daarop kan inpluggen.

De goedkoopste vCloud die je in huis kan halen kost 5000 dollar zonder support. Je krijgt daarvoor de vCenter Enterprise Plus en alles uit de kernfunctionaliteit (zoals vCloud Director). Duurdere versie stijgen in prijs tot maximum 10000.

Tijl Deneut specialiseerde zich in data center technologie met een focus op Storage Area Networks (SAN), netwerken en server virtualisatie. Hij geeft o.a. cursussen i.s.m. VOKA omtrent virtualisatie-optimalisatie aan een breed KMO publiek. In 2008 studeerde hij af als Master Informatie & Communicatietechnieken aan HOWEST.