Pc-bouwer Hewlett-Packard is niet van plan om volgend jaar een nieuwe smartphone te presenteren, zegt topvrouw Meg Whitman, maar het toestel zal er uiteindelijk wel komen. Whitman veroorzaakte eerder dit jaar nogal wat ophef, toen ze in een interview met Fox Business Network zei dat HP ‘een smartphone zou moeten aanbieden’. In het gesprek zinspeelde […]

Advertentie

Pc-bouwer Hewlett-Packard is niet van plan om volgend jaar een nieuwe smartphone te presenteren, zegt topvrouw Meg Whitman, maar het toestel zal er uiteindelijk wel komen.

Whitman veroorzaakte eerder dit jaar nogal wat ophef, toen ze in een interview met Fox Business Network zei dat HP ‘een smartphone zou moeten aanbieden’. In het gesprek zinspeelde ze erop dat een toestel al ‘in de maak was.’

Tijdens een conferentie voor analisten deze week neemt Whitman haar woorden gedeeltelijk terug. “We hebben geen plannen om een smartphone in 2013 te introduceren, maar we moeten wel gaan nadenken over wat onze unieke strategie is. Hoe veroveren we een plaats in deze sector van de markt voor personal computing?”, aldus de HP-topvrouw.

Whitman voegde daar aan toe dat als HP er niet in slaagt om ‘binnen nu en vijf jaar’ een smartphone te leveren de kans groot is dat de fabrikant ‘uitgesloten wordt bij een immens deel van de bevolking van veel landen over de hele wereld.”

Tijdens haar toespraak kelderden de aandelen van het bedrijf met liefst 13 procent naar een dieptepunt van 14 dollar per aandeel bij het openen van de beurzen. Het leidde er toe dat beursanalisten hun verwachtingen voor het aandeel van HP bijstelden van 20,50 dollar naar 15 dollar.

Léo Apotheker, voormalig topman van HP, zei vorig jaar dat hij de Personal Systems Group van de hand wilde doen. Dit is de divisie die verantwoordelijk is voor de bouw van pc-producten en smartphones gebaseerd op webOS. Nadat dit bekend werd, schrapte de fabrikant 500 banen in zijn webOS-afdeling.

HP draaide die beslissing uiteindelijk terug onder Whitman’s bewind en behield dus zijn divisie voor consumenten-pc’s. Maar Palm en webOS werden buiten gezet en kwamen in handen van de opensourcegemeenschap.


 


Geen velden gevonden.