Universiteit Utrecht mogelijk gehackt

Een hackersgroep heeft gegevens van een vijftigtal universiteiten wereldwijd gelekt. Ook de Nederlandse universiteit van Utrecht op de lijst.

Ghostshell, zoals de groep zichzelf noemt, heeft gebruikersnamen, wachtwoorden, en  telefoonnummers van studenten en stafleden online gezet. In totaal gaat het om 120.000 identiteiten, een beperkt aantal volgens de hackers.

Utrecht
Onder de instellingen zitten enkele prestigieuze Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, Stanford en Princeton. Maar ook talloze Europese instellingen staan op de lijst. De universiteit van Utrecht is de enige uit de Benelux op de lijst.

[related_article id=”161920″]

Bij de andere Europese universiteiten die zijn gehackt zijn zitten onder meer die van Zurich, Manchester, Berlijn, Heidelberg, Freiburg, Edinburgh, Linköping en het Imperial College London.

Aandacht voor onderwijs
In zijn mededeling op Pastebin zegt Ghostshell dat het met zijn actie aandacht vraagt voor de toestand van het hoger onderwijs. In de VS moeten studenten zich volgens de hackers in torenhoge schulden steken om te kunnen studeren, zonder zekerheid op een job.

In Europa veranderen de wetten veel te snel om zich goed aan te kunnen passen en in Azië is het onderwijs te beperkt en strikt en zou het te weinig voorbereiden op handel met het buitenland.

Onze collega’s van CNet contacteerden beveiligingsbedrijf Identity Finder. Die stelde, op basis van enkele steekproeven, vast dat de gegevens er echt genoeg uitzien voor verder onderzoek. Wel moeten we nuanceren dat er op dit moment geen absolute zekerheid bestaat over de echtheid van de data.

Volgens Identity Finder werden de gegevens minstens over een periode van vier maanden verzameld. Wel kon het bedrijf maar veertigduizend accounts bevestigen, terwijl de hackers beweren dan het om drie keer zoveel gegevens gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business