Nieuws

Netwerk troubleshooten

Netwerk troubleshooten

Als zelfverklaard systeembeheerder van je thuisnetwerk heb je je handen vol. Af en toe blijkt een toestel niet meer bereikbaar, of je hebt een server draaien die je het liefst constant wil monitoren. Je netwerk testen en controleren dus: de geknipte job voor Axence NetTools.

De tool wijst er je tijdens de installatie wel op dat je firewall of je antivirustool NetTools als mogelijk schadelijke software zal classificeren. Maak je geen zorgen: NetTools is perfect veilig, althans zolang je zelf weet wat je aan het doen bent. Houd er ook rekening mee dat NetTools slechts 30 dagen zal werken: uiterlijk na die periode moet je je gratis registreren en het product activeren.

[download_file]

De interface van het programma oogt bedrieglijk eenvoudig en is zeer overzichtelijk opgebouwd. Mocht je toch vast geraken – of mocht je wat meer achtergrondinformatie willen – op de site kan je terecht voor een verzorgde handleiding in PDF (33 pagina’s).

Wat kan je nu zoal doen met dit Zwitserse zakmes voor netwerkbeheer? Om te beginnen tref je hier de reguliere hulpmiddelen aan: een ingebouwd ping-commando, een poortscanner (voor één toestel dan wel een compleet netwerk),  een grafische traceroute, een NetStat- en een Lookup-tool. Verder kan je ook de bandbreedte van je netwerkverbinding checken en heeft de tool een SNMP-browser aan boord.

Handig zijn ook de WinTools: hiermee kan je – mits je de juiste credentials invult – van op afstand andere toestellen in je netwerk bevragen. Zo kan je bijvoorbeeld het register of de lopende processen bekijken, of het gebeurtenissenlogboek of een overzicht van de aangesloten schijven opvragen.

NetWatch dan weer is een monitoringtool. Die zorgt ervoor dat je een of meer toestellen kan pingen en afhankelijk van de ingestelde criteria krijg je dan een melding doorgestuurd, bijvoorbeeld als blijkt dat een toestel gedurende x-aantal minuten een langere responsetijd vertoont dan y-aantal milliseconden. Zo’n melding kan zich beperken tot een geluidssignaal, maar kan ook in de vorm van een e-mail of pop-upbericht gebeuren.

Kortom, NetTools is een uitstekende gereedschapskist voor wie de vinger aan de pols van zijn netwerk wil houden!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business