De financiële crisis houdt iedereen bezig. Zo heeft President Obama vorig jaar de Dodd-Frank Act ingevoerd, om een nieuwe crisis zoals in 2008 te voorkomen. In Europa volgt met de invoering van  regelgeving als de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) en MiFID II met als doel de financiële markt transparanter te maken. De impact van […]

De financiële crisis houdt iedereen bezig. Zo heeft President Obama vorig jaar de Dodd-Frank Act ingevoerd, om een nieuwe crisis zoals in 2008 te voorkomen. In Europa volgt met de invoering van  regelgeving als de European Market Infrastructure Regulation (EMIR) en MiFID II met als doel de financiële markt transparanter te maken. De impact van MiFID II zal in de praktijk pas gemerkt worden in 2014 daar het nu nog in de onderhandelings- en adoptiefase is, maar het grote belang is duidelijk. Het heeft echter ook grote impact op de manier van werken van financiële organisaties, bijvoorbeeld de hoeveelheid data die zij op welke momenten moeten bewaren en hun ICT-infrastructuur.

Sterke stijging data in financiële organisaties
Hoewel de regels tot belangrijkste doel hebben te zorgen dat financiële organisaties transparanter werken, zorgt de nieuwe regelgeving ook dat de hoeveelheid data die geproduceerd wordt sterk stijgt.

Zo moet informatie omtrent transacties vooraf en achteraf worden vastgelegd en opgeslagen voor transacties die vandaag worden verhandeld.

De overstap naar een datacentrum dat ingericht is om high density bestanden en grote datavolumes op te slaan (op de manier die de nieuwe regelgeving beoogt) is voor hen dan in vele gevallen gemakkelijker dan het uitbreiden van hun eigen virtuele opslagruimte.

Naast de toename van datavolumes, stelt MiFID II ook strenge eisen aan het risicomanagement van banken: elke transactie moet in real-time worden beheerd en opgeslagen. Op die manier kan bijgehouden worden hoeveel risico een financiële transactie gemiddeld loopt. Dit zorgt dat de eisen die gesteld worden aan rekenkracht en data-opslag  sterk toenemen.

Gevolgen voor ICT-infrastructuur
Zo´n 70 procent van de banken en verzekeringsmaatschappijen voorziet dat hun huidige ICT-infrastructuur niet meer in staat is om te voldoen aan de gevolgen van de nieuwe regels, zo blijkt uit onderzoek dat is gedaan door bureau JWG op initiatief van Interxion.

De regelgeving vormt hiermee een belangrijke uitdaging voor de financiële sector. Veel banken overwegen daarom gebruik te maken van een datacenter voor non-core business processen.

Voordelen datacenter
De voordelen van een extern datacenter zijn niet alleen belangrijk voor high density data of om grote hoeveelheden data aan te kunnen, maar gelden ook wat betreft besparingen en efficiënter werken. Zo wordt op tijd bespaard (en tijd is immers geld, niet alleen in de financiële sector): door data dichterbij de bron te houden wordt deze sneller verwerkt.

Een voorbeeld: wanneer een bedrijf een eigen netwerk heeft, kost het tijd om gegevens te zoeken, te verwerken en op te slaan. Een carrier-neutral datacenter, waar meerdere (financiële) netwerken gevestigd zijn, zorgt dat informatie tussen de netwerken snel kan worden uitgewisseld.

Hoewel de impact van de nieuwe regelgeving pas verwacht wordt in 2014 is het van groot belang dat bedrijven nu al stil staan bij de implicaties en alvast kritisch naar hun eigen data kijken om zo op tijd de benodigde maatregelen te nemen.

Frederik Dewulf is sinds 2009 Managing Director van Interxion Belgium. Interxion is een Europese marktleider op het gebied van carrierneutrale datacenterdiensten. Met bijna 20 jaar ervaring in de technologiesector zoekt hij continu naar innovaties op de datacentermarkt en is hij een drijvende kracht achter de evolutie van Cloud Computing in België.