Nieuws

Samsung pakt uit met SSD's voor Dummies

Samsung wil zijn nieuwe generatie SSD-schijven tot een van de populairste kerstcadeautjes van 2012 maken.

Tijdens een wereldwijd evenement in Seoul presenteerde de halfgeleiderdivisie van het Koreaanse bedrijf een nieuwe generatie SSD-schijven: de SSD 840 en de SSD 840 Pro.

Laatstgenoemd model zal vooral voor professionele gebruikers geschikt zijn, terwijl Samsung met de SSD 840 zoveel mogelijk consumenten wil bewegen om hun huidige pc of notebook uit te rusten met een SSD-schijf.

Het SSD-gevoel
SSD’s hebben een aantal voordelen ten opzichte van klassieke harde schijven die ze erg aantrekkelijk kunnen maken voor reguliere computergebruikers. Omdat ze geen bewegende delen hebben, zijn SSD’s muisstil ten opzichte van klassieke harde schijven en hebben ook geen aanvullende koeling nodig.

Omdat een SSD feitelijk een grote verzameling flashgeheugenchips is die wordt aangestuurd door een slimme controller, is het mogelijk om gegevens met een veel hogere snelheid weg te schrijven en op te vragen.

Daardoor is het in theorie mogelijk om zware programma’s als Word en Photoshop veel sneller te openen, maar ook het besturingssysteem start veel sneller op dan bij klassieke harde schijven het geval is.

Zelfs als een SSD de geest geeft, sterft hij ‘met gratie’, zoals het hoofd Flash-ontwikkeling van Samsung het uitdrukt. Je kunt weliswaar geen nieuwe data meer wegschrijven naar het medium, maar de data is nog steeds beschikbaar. 

Als een harde schijf met bewegende delen kapot gaat, ben je je gegevens voorgoed kwijt, tenzij je flink in de buidel tast voor een reddingsoperatie bij een datahersteller. Maar er zijn uiteraard ook nadelen aan SSD-opslag, die je kunt teruglezen in dit artikel.

Samsung heeft zijn harde schijfdivisie vorig jaar verkocht aan Seagate, maar nu maakt het Koreaanse bedrijf een sterke comeback op de opslagmarkt met zijn SSD-divisie. Een groot deel van de huidige laptops met SSD-opslag (lees: ultrabooks) hebben nu al een Samsung OEM-model aan boord. En zijn NAND-flash is ook veelvuldig te vinden in smartphones en tablets zoals de immens populaire iPad. 

Met een gerust hart verhuizen
Om de drempel te verlagen die veel mensen ervaren bij het overzetten van hun data naar een nieuw opslagmedium, voegt Samsung een nieuw programma toe aan de SSD 840-serie die het overzetten van schijfpartities een fluitje van een cent moet maken.

Zijn vorige model, de SSD 830, werd nog geleverd met Norton Ghost, maar dit programma is voor doorsnee gebruikers te ingewikkeld. Samsung introduceert daarom de Nederlandstalige Migration Wizard,waarmee je je partities kunt overbrengen naar de SSD 840 door ze simpelweg over te slepen binnen het programmavenster..

De verhuishulp is voorlopig alleen nog voor Windows-machines, maar later wil Samsung ook ondersteuning toevoegen voor Mac OS X. Ook aan de migratie van harde schijven met meerdere geïnstalleerde besturingssystemen (dual-boot) wordt nog gewerkt.

Een van de grootste nadelen van SSD’s blijft voorlopig de relatief hoge prijs per GB opslagruimte. Terwijl je al voor rond honderd euro een harde schijf met bewegende delen van 2 TB koopt, kan je voor hetzelfde geld maar een SSD-variant van 100 GB in huis halen.

Onafhankelijk bestaan
Veel mensen kiezen er daarom voor om een kleinere (lees: goedkopere) SSD te installeren naast hun oude harde schijf, zodat ze de nieuwkomer als cacheschijf kunnen gebruiken voor het besturingssysteem en de belangrijkste programma’s.

Dankzij een slimme functie in de Migration Wizard worden bestandstypes automatisch gedetecteerd, zodat je zonder al te veel moeite je films en foto’s op de harde schijf kunt houden of kunt kopiëren naar een externe harde schijf, terwijl het OS wordt overgezet naar de SSD. Dat komt zeker van pas als je een SSD in je huidige notebook stopt.

Samsung zal de nieuwe familie SSD-schijven vanaf eind oktober naar de winkel brengen. De fabrikant zal de consumentenversie los verkopen, maar ook kitjes beschikbaar stellen met de juiste verlengkabels om de transitie vlotjes te laten verlopen. Alle uitvoeringen zullen worden uitgerust met de eerder genoemde software.

De zakelijke versie van de SSD 840 zal beschikbaar zijn vanaf 159 euro (128 GB), waarbij de duurste uitvoering 599 euro zal kosten voor de 512 GB-versie.

Voorlopig zijn voor de consumentenversie alleen nog de dollarprijzen bekend: 129,99 dollar voor de kleinste variant (120 GB) met installatiekit, 219,99 dollar voor de 250 GB-uitvoering en tenslotte 469,99 dollar voor de kitversie van 500 GB. Je kunt eventueel ook de losse schijf in huis halen voor een iets lagere prijs.

Later vandaag publiceren we een recensie van de SSD 840 Pro-uitvoering, die onze collega"s van PC Magazine op de testbank hebben gelegd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business