Gereedschapskist voor je pc Windows bevat natuurlijk al een hele rist tools om een en ander te optimaliseren. Je moet ze dan wel her en der bij elkaar sprokkelen. Puran Utilities brengt ongeveer alles wat je nodig hebt in één handige gereedschapskist bij elkaar. Puran Software kenden we al van Puran Defrag, een uitstekende defragmentatietool […]

Gereedschapskist voor je pc

Windows bevat natuurlijk al een hele rist tools om een en ander te optimaliseren. Je moet ze dan wel her en der bij elkaar sprokkelen. Puran Utilities brengt ongeveer alles wat je nodig hebt in één handige gereedschapskist bij elkaar.

Puran Software kenden we al van Puran Defrag, een uitstekende defragmentatietool met enkele functies die je niet in de ingebouwde Windows-module aantreft. Datzelfde Puran Defrag vind je nu ook terug in Puran Utilities, maar dan gebundeld met nog een 20-tal andere nuttige tools.
We sommen de belangrijkste even op: disk check, uninstaller, startup manager, service manager, disk cleaner, registry cleaner, registry defrag, duplicate file finder, data recovery, permanent delete, wipe disk en shutdown timer. Sommige van deze tools zijn wel vrij basaal.

[download_file]

Je kan ze afzonderlijk opstarten van een overzichtsvenster, maar het is ook mogelijk specifieke tools – op een of meer schijven – in batch te laten uitvoeren en die “batch fix” zelfs in te plannen. Op het einde van deze ronde kan je de pc dan automatisch afsluiten als je dat wil.

Verder is er nog een “maintenance wizard”: een selectie van een tiental tools die je in volgorde hoort te doorlopen, waarna je pc weer betere prestaties hoort neer te zetten. Of dat inderdaad het geval is, hangt vooral af van de toestand van je systeem. In de meeste gevallen zal je na een defragmentatie van bestanden en register en na het opruimen van overtollige data weinig of geen verschil merken. De grootste prestatiewinst zal je doorgaans moeten verwachten van het uitschakelen van (automatisch opstartende) toepassingen en services die je toch niet nodig blijkt te hebben.