Duitsland wil niet dat er monitoring- of spionagesoftware wordt verkocht aan onderdrukkende regimes. Het is de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle die op de Internet and Human Rights Conference over het plan sprak. Het is vooral gericht op landen als Iran en Syrië. Westerwelle benadrukte het belang van het internet bij het organiseren […]


Duitsland wil niet dat er monitoring- of spionagesoftware wordt verkocht aan onderdrukkende regimes.

Het is de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle die op de Internet and Human Rights Conference over het plan sprak. Het is vooral gericht op landen als Iran en Syrië.

Westerwelle benadrukte het belang van het internet bij het organiseren van politieke protesten. Hoewel het internet ook kan misbruikt worden om te infiltreren en individuen op te sporen.


“Deze regimes horen niet de technische instrumenten te krijgen om hun eigen burgers te bespioneren," zei Westerwelle volgens Die Zeit. Daarom wil hij een Europese resolutie die de export van zulke software naar bepaalde regimes verbiedt.

Welke specifieke technologie of wanneer zo’n verbod van kracht zou zijn werd niet verduidelijkt. Ook of Europese of andere, niet totalitaire, regimes dat dan wel mogen, is niet bekend.

Met de oproep herhaalt Westerwelle de uitspraken van Neelie Kroes. Die sprak eind vorig jaar al over een soortgelijk plan. Nu wil Duitsland het voortouw nemen om zo’n verbod Europees te lanceren.

De vraag is vooral hoe concreet het voorstel in praktijk is. Het is vandaag makkelijk om Syrië als een totalitaire staat te zien nadat er al een jaar gruwelbeelden en verhalen uit het land verschijnen.

Maar hoe zit dat met landen die politiek of economisch te zwaar wegen zoals Rusland of China, waar verschillende buitenlandse nieuwssites worden gecensureerd?

Bovendien is het een beetje ironisch dat net Duitsland aan de kar wil trekken. Een klein jaar geleden moesten vier Duitse deelstaten toegeven dat ze zelf spionagesoftware hadden aangekocht en gebruikt.

Dat was bedoeld voor opsporingsdoeleinden, al gingen de mogelijkheden van de tools veel verder dan wat wettelijk was toegelaten.