Nieuws

Q&A: Opslagnetwerken

Wat opslagsystemen betreft, zijn er in de bedrijfsmarkt grosso modo drie belangrijke vormen en afkortingen te onthouden. Direct attached storage (DAS) is een extern opslagsysteem dat rechtstreeks met een server verbonden is. De andere twee, NAS en SAN, zijn verbonden met een netwerk. DAS verliest in veel bedrijven terrein aan SAN en NAS, die een veel grotere flexibiliteit geven.

Ook tape wordt sinds jaar en dag gebruikt als opslagmedium voor archivering en back-up. Vandaag de dag wordt nog altijd een significant aandeel van alle data wereldwijd bewaard op tape.

Welke opslagnetwerken zijn er?
NAS staat voor network attached storage en wordt aan het bestaande netwerk gehangen. Eenvoud en gebruiksgemak zijn daarbij de grote pluspunten. De meeste NAS-toestellen voor bedrijfsgebruik hebben, naast een eigen besturingssysteem, vaak al onder meer back-up- en restore-software en de nodige beheermogelijkheden.

Grote bedrijven doen vaak een beroep op storage area networks of SAN"s, die traditioneel op basis van glasvezelverbindingen (fibre channel of FC) werken. SAN is een robuuste technologie, maar vereist een hogere initiële investering en kennis inzake de opbouw.

Wat is een SSD?
Omdat klassieke harde schijven veel warmte generen en door hun mechanische werking niet altijd even betrouwbaar zijn, wordt er veel verwacht van de solid state disk, kortweg SSD. Dat zijn op flashgeheugen gebaseerde schijven die geen bewegende onderdelen bevatten.

SSD"s zijn stil, performant en betrouwbaar. Maar de hoge prijs per gigabyte houdt de technologie nog altijd wat tegen. We vinden SSD"s vandaag vooral terug in ultrabooks en sommige desktops, waar ze gebruikt worden om Windows en programma"s supersnel te laten starten en reageren.

Wat is RAID?
Vroeg of laat geeft een harde schijf de geest. Omgaan met die (on)zekerheid kan op verschillende manieren. De klassieke aanpak is om op geregelde tijden back-ups te maken. Maar het terugzetten van zo"n kopie blijkt vaak een tijdsintensieve operatie met bovendien een zekere down-time.

De kans op down-time wordt dankzij RAID (redundant array of independent disks) voor een groot stuk opgevangen. Kies dan wel voor de juiste RAID-modus. RAID-0 valt absoluut te vermijden, omdat het geen gegevensredundantie biedt. RAID-5 is veelgebruikt, maar minder performant als het op schrijfoperaties aankomt. RAID-6 is dan weer vooral interessant voor grotere arrays, maar gebruikt twee schijven in plaats van één voor de opslag van pariteitsberekeningen. Vergeet echter niet dat RAID nooit het maken van back-ups vervangt!

Opslag in de "cloud"
Zelf investeren in opslagsystemen is kostelijk. Voor kleinere bedrijven kan het daarom interessant zijn om gebruik te maken van clouddiensten. Daarbij worden data "ergens" op het internet bewaard. Het kan gaan om werkdocumenten in Google Docs, maar ook om complete back-uptaken van meerdere systemen die je bij een online back-updienst wegzet.

Zeker voor het bijhouden van offline back-ups die niet meer dan enkele tientallen gigabytes aan data omvatten, kunnen clouddiensten een extra zekerheid bieden voor uw gegevens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business