Nieuws

Wat is Mobile Printing of ePrinting?

Printers hebben een vaste stek veroverd binnen bedrijven, maar hij blijft daar ook letterlijk ‘vast’ staan. Binnen de bedrijfsomgeving kan je printopdrachten voltooien, maar van zodra je buiten het bedrijfsnetwerk gaat, is je printer onbereikbaar. Mobile Printing of ePrinting moet ervoor zorgen dat je printer overal bereikbaar is om op afstand handig prints af te leveren.

Kan dat met mijn huidige printer?
Je kan voor ePrinting je huidige printer gebruiken, maar dan zijn er wel de nodige beperkingen. Via Google Cloud Print kan je bijvoorbeeld een printer in enkele seconden koppelen aan je Gmail-account, maar dat moet je wel geregistreerd zijn bij de Google-dienst. Daarnaast moet de computer waarop de printer is aangesloten, steeds actief zijn om inkomende printopdrachten te verwerken.

Biedt een specifieke ePrint-printer extra voordelen?
Er zijn al printers op de markt met specifieke ePrint-mogelijkheden, en die bieden wel wat mogelijkheden. In tegenstelling tot Google Cloud Print hoeft de computer niet altijd actief te zijn.

Bovendien is de installatie van een specifieke ePrint-compatibele printer een stuk eenvoudiger. Tijdens de initiële ingebruikname krijgt u bijvoorbeeld bij HP een uniek e-mailadres dat gekoppeld is met uw printer. Door documenten te mailen naar dat adres, worden ze integraal afgedrukt. In plaats van te moeten sukkelen met Gmail-accounts kan iedereen die het e-mailadres kent de printer gebruiken.

Kan printen ook vanaf mijn smartphone?
Een hele hoop fabrikanten hebben ondertussen al specifieke apps beschikbaar voor verschillende mobiele besturingssystemen, waarmee je via een smartphone vanaf overal kan printen. Combineer dit met een cloudopslagdienst die je kan raadplegen op je smartphone, en er ontstaat een krachtige samenwerking waar je altijd en overal je eigen documenten kan aanpassen en direct printen op afstand.

Ook het systeem met unieke e-mailadressen gekoppeld aan ePrinters werkt probleemloos met een smartphone. Er bestaat wel een kans dat de paginalay-out iets anders is dan via een computer, maar dat is afhankelijk van het type smartphone dat je gebruikt.

Is ePrinten wel veilig?
Het is moeilijk om nu al een oordeel te vellen over ePrinting op vlak van veiligheid. De technologie staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar we merken dat er nog meer zal moeten worden gewerkt aan bedrijfsspecifieke oplossingen.

Apps op een smartphone zijn tamelijk veilig, maar geen enkele vraagt een wachtwoord bij een afdrukopdracht. Nu moeten we dat ook wel relativeren: een printer is een output-toestel en dus is het moeilijk om op gevoelige informatie te stoten.

Wel bestaat er in de toekomst het risico dat eventuele spam-opdrachten ervoor kunnen zorgen dat dagelijks verschillende pagina’s aan nutteloze reclame worden afgedrukt. Vooral systemen met een specifiek e-mailadres zijn daar heel kwetsbaar voor. Met Google Cloud Print mag u wel gerust experimenteren, omdat uw beveiliging via Gmail loopt. Zo zet u alvast een eerste, veilige stap richting ePrinting.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business