Nieuws

Zijn SSD’s de meerprijs waard?

Als je wilt weten of solid-state opslag de hogere prijs waard is, moet je kijken hoeveel prestatiewinst het oplevert en voor wat voor soort data je gebruikt.

Zijn SSD’s kostenefficiënter dan traditionele harde schijven? Dat is de interessante vraag die hoofdanalist George Crump van Storage Switzerland zich stelde.

Je eerste reactie zal zijn: ‘natuurlijk niet!’ Desondanks vinden steeds meer mensen het een verstandige beslissing om meer te betalen voor de prestatiewinst van SSD-opslag, vooral voor de data waar je snel toegang toe wilt hebben.

Dat geldt bijvoorbeeld als je de actieve gegevensset van een datacenter wilt versnellen, maar ook als je op je thuis-pc het besturingssysteem of programma’s een snelheidsinjectie wilt geven. Photoshop in een paar seconden op het scherm krijgen, is voor velen het extra geld meer dan waard.

Niet alleen kijken naar pure opslagruimte
Zoals Crump aantoont, wordt in het bedrijfsleven de meerprijs voor SSD’s gerechtvaardigd door te kijken naar de prijs per Input Output Operation per Seconde (IOPS), in plaats van naar de prijs per GB.  Feitelijk is IOPS het aantal lees- en schrijfoperaties dat een opslagmedium per seconde kan uitvoeren.

Zo kun je beter vergelijken met roterende schijven, wiens capaciteit je misschien maar voor de helft gebruikt. De rest van de schijfopslag staat te verpieteren, terwijl je toch moet blijven betalen voor het draaien en koelen van de apparaten. SSD scoort dus op dit punt.

Volgens Crump krijgen SSD’s ook het voordeel van de twijfel wanneer je klassieke opslag gebruikt voor dagelijkse taken en de flashschijf inzet voor het cachen van gegevens. Al is hier de berekening van de prestatieverschillen complexer.

Producenten van flashopslag scheppen graag op over hoeveel extra IOPS je krijgt, terwijl je jezelf veel tijd bespaart als je een SSD als cacheschijf krijgt. Maar ze vergeten altijd erbij te zeggen dat deze techniek alleen maar werkt als de hoeveelheid gecachete gegevens verhoudingswijs een bepaald niveau heeft bereikt.

De nadelen van een cache-opstelling
Als de SSD-opslag een gevraagd bestand niet in de cache kan vinden, ook wel een cache miss genoemd, val je terug op de snelheid van je klassieke harde schijf voor het ophalen van dit bestand. Het gesprek gaat dan als volgt:

“Heb je dit stukje data voor me? (bijv. een filmbestand)
Nee
OK. Weet je waar ik het kan vinden?
Probeer daar eens”
(waarna je via de harde schijf het bestand opvraagt)

Dat werkt niet soepel en het is zeker niet het meest ideale scenario. Met hulp van deduplicatie en compressie kun je met een beetje geluk weliswaar je capaciteit virtueel vergroten. Maar als je kijkt naar de grote datavolumes die je bijvoorbeeld moet bufferen bij het maken van backups voor Virtual Machines of client-pc’s, maakt dat SSD-caching dan toch minder aantrekkelijk.

De toekomst van SSD
Op de langere termijn, wanneer de prijzen van Flash-geheugen verder dalen, vraag ik me af of er niet meer systemen zullen komen met technologie die het verschil tussen geheugen en opslag doet vervagen. Dat is vaak nu al het geval bij de manier waarop mobiele telefoons opslag gebruiken.

In de tussentijd verkopen makers van flashgeheugen vooral systemen die een interface gebruiken tussen de computer –dus de CPU en het geheugen- en de opslag. Niet alleen zorgt zo’n aanpak voor starterskosten, zoals Crump aangeeft, maar het zorgt ook voor terugkerende bedrijfskosten voor onderkomen en stroomvoorziening van die schijfcontrollers, waar nog eens het feit bijkomt dat je de drivers bij de tijd moet houden.

Toch beginnen alternatieven op het toneel te verschijnen, zoals die van Fusion-io. Dit bedrijf gebruikt opslag van flashgeheugen dat wordt aangestuurd met PCI Express.

Maar voor de meeste organisatie is deze aanpak zowel te duur als te beperkend, omdat slechts één aanbieder zo’n product verkoopt. Je zult dus met stevige argumenten moeten komen om voor deze oplossing te kiezen.

Vraag jezelf daarom af of je de aanschaf van SSD’s qua kostprijs kunt rechtvaardigen en dus vooral of de soort data waar je mee werkt wel geschikt is voor de gloedvolle scenario’s die SSD-fabrikanten in hun PowerPoint-presentaties gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business