Breng orde in je (foto)verzameling Als verwoed fotojager heb je intussen een hele reeks cd’s of usb-schijven/sticks volgestouwd met plaatjes. Leuk, maar minder leuk wordt het als je naar welbepaalde foto’s zoekt of wanneer je snel een specifieke selectie wil maken. Gentibus CD maakt het hele proces minder moeizaam. Gentibus CD is een zogenoemde catalog-tool. […]

Advertentie

Breng orde in je (foto)verzameling

Als verwoed fotojager heb je intussen een hele reeks cd’s of usb-schijven/sticks volgestouwd met plaatjes. Leuk, maar minder leuk wordt het als je naar welbepaalde foto’s zoekt of wanneer je snel een specifieke selectie wil maken. Gentibus CD maakt het hele proces minder moeizaam.

Gentibus CD is een zogenoemde catalog-tool. Die analyseert de inhoud van bepaalde mediadragers en stopt alle relevante informatie in een goed doorzoekbare database.

[download_file]

Heel concreet: je stopt een cd met foto’s in het station of koppelt een usb-schijf aan je pc. Gentibus CD speurt meteen het ganse medium af en haalt alle bestandsnamen op, inclusief een miniatuurplaatje en allerlei metadata, waaronder de EXIF-data van de camera. Al die informatie slaat de tool vervolgens in een database op. Op dezelfde manier geef je het programma nu ook nog andere mediadragers (met foto’s) ten voer.
Het resultaat is een verzameling foto’s met metadata die je op allerlei manieren kan bekijken en uitwieden, zonder dat de originele dragers aanwezig moeten zijn. Gentibus CD laat je de foto’s bijvoorbeeld per drager oplijsten (hier koppig ‘cd’ genoemd, ook al gaat het om een usb-stick), maar net zo goed ook per bestandstype. Jawel, want naast foto’s kan Gentibus CD ook overweg met audio-, video- en programmabestanden.

Wat plaatjes betreft: hiervan kan je snel sorteren op onder meer naam, grootte, afmetingen, datum en beschrijving. Wil je de afbeelding in vol ornaat bekijken, dan vraagt Gentibus Cd zelf welke drager hij daarvoor nodig heeft.

Uiteraard ontbreekt een flexibele zoekfunctie niet. Door bepaalde criteria in te voeren kan je snel inzoomen op de gewenste items. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk te filteren op (gedeeltelijke) naam in combinatie met de datum en/of met de gegevensdrager.

Alle lijsten kan je bovendien exporteren, hetzij naar html, hetzij naar csv (inclusief miniaturen). Handig om af te drukken bijvoorbeeld en bij je gegevensdragers te bewaren.