De iPhone 5 werd deze week aangekondigd. Al snel werd duidelijk dat Apple niet één maar drie verschillende modellen op de markt brengt. Maar welke werkt hier? Apple komt vanaf 21 september met de iPhone 5. Maar werkt een iPhone 5 uit Duitsland, China of Amerika ook op de 4G-netwerken in de Benelux? We zoeken […]

Advertentie

De iPhone 5 werd deze week aangekondigd. Al snel werd duidelijk dat Apple niet één maar drie verschillende modellen op de markt brengt. Maar welke werkt hier?

Apple komt vanaf 21 september met de iPhone 5. Maar werkt een iPhone 5 uit Duitsland, China of Amerika ook op de 4G-netwerken in de Benelux? We zoeken het samen even uit.

Model 1: A1428
De iPhone met modelnummer A1428 wordt uitsluitend in Noord-Amerika verkocht. Het toestel werkt op Amerikaanse en Canadese frequenties op het GSM-netwerk, die verschillen ten opzichte van de frequenties die in bijvoorbeeld de Benelux worden gebruikt.

Hierdoor is de iPhone, die in de VS en Canada wordt verkocht op 21 september, niet compatibel met de 4G-netwerken die in België, Nederland en Frankrijk worden gebruikt.

Gelukkig is zo"n Amerikaanse iPhone niet geheel onbruikbaar in het buitenland: zowel de 2G- (Edge en GPRS) als 3G-netwerken zijn universeel en je kan met een Amerikaanse iPhone 5 perfect surfen op het 3G-netwerk in Oostenrijk, Denemarken of de Benelux.

One more thing: de iPhone 5 met modelnummer A1428 wordt in de VS uitsluitend via AT&T verkocht. Je zal dus een tweejarig contract moeten afsluiten bij een Amerikaanse provider, tenzij je "m ophaalt in de Apple Store of bij Wall-Mart. In deze twee ketens zal je de iPhone simlockvrij kunnen kopen zonder contract. Weliswaar niet tegen de 200 tot 300 dollar die je betaalt bij AT&T, maar nog steeds goedkoper dan in Europa.

Model 2: A1429 (CDMA)
Dit model is uitsluitend voor gebruik op CDMA-netwerken zoals Sprint of Verizon. Het model kan enkel gebruikt worden in de VS en Japan, gezien dat de twee enige landen zijn met zulk netwerk.

De iPhone 5 met modelnummer A1429 kan dus ook niet gebruikt worden in Europa, zelfs wanneer je een abonnement hebt bij één van deze twee providers.

Conclusie: NIET KOPEN.
 

Model 3: A1429 (GSM)
Het derde model is een variant op model 2, die wel met een simkaart werkt en dus gewoon te gebruiken is op het GSM-netwerk.

Dit model maakt gebruik van de Europese 4G-frequenties en kan dus gebruikt worden in gans Europa waar 4G-netwerken beschikbaar zijn.

Moest je op reis gaan naar de VS of Canada, dan blijf je helaas in de kou staan: in die landen kan je enkel surfen op het 2G of 3G-netwerk.

Is dat alles? Maar ik heb nog vragen!
Afhankelijk van jouw locatie zal je waarschijnlijk model 3 kunnen kopen. Model 3 is het wereldmodel van Apple en is overal ter wereld bruikbaar, behalve in de VS en Canada voor 4G-verbindingen. De andere modellen zijn in Europa niet te koop, tenzij via het internet. Let dus op wanneer je een iPhone koopt op online veilingsites als eBay.

Moest je nog vragen hebben kan je ze steeds stellen op ons forum. We zullen ons best doen om zo snel mogelijk te antwoorden, of je kan worden verdergeholpen door de actieve community.