Op de derde en laatste dag van het Intel Developer Forum gunde Intel ons gewoontegetrouw een blik op de toekomst. Al zeven jaar lang is die taak weggelegd voor Justin Rattner, de grote man achter de Intel Labs. Rattner stak meteen van wal met de aankondiging dat na een zoektocht van tien jaar Intel er […]

Advertentie

Op de derde en laatste dag van het Intel Developer Forum gunde Intel ons gewoontegetrouw een blik op de toekomst. Al zeven jaar lang is die taak weggelegd voor Justin Rattner, de grote man achter de Intel Labs.

Rattner stak meteen van wal met de aankondiging dat na een zoektocht van tien jaar Intel er eindelijk in geslaagd is om een digitale wifi-radio te fabriceren. Weliswaar nog in testopstellingen, en natuurlijk blijven de signalen zelf analoog, maar de zender en ontvangerlocatie zijn grotendeels gedigitaliseerd. Deze schema’s tonen hoe een digitale radio – door Rattner de ‘Moore’s Law Radio’ genoemd – zich verhoudt tot een klassieke analoge radio.

IDF: Intel integreert digitale wifi-radio in cpu

IDF: Intel integreert digitale wifi-radio in cpu

Een digitale radio laat zich makkelijker integreren in andere digitale componenten. Met Rosepoint voegde Intel de daad bij het woord: deze experimentele system-on-chip bevat een geïntegreerde digitale wifi-radio. De radiotransceiver zit dus op dezelfde ‘die’ als de processor, in dit geval een dualcore Atom, die wordt gefabriceerd volgens een 32 nanometerproces. Dergelijke verregaande integratie van Wi-Fi moet op termijn bijdragen tot ‘The Internet of Things’ waarbij alle soorten apparaten, hoe klein ook, met elkaar kunnen verbinden en communiceren.

5 Gbit/s wifi
Eén probleem: wifi staat niet bepaald bekend om zijn hoge snelheden en is bovendien minder geschikt voor ad-hoc verbindingen op korte tot zeer korte afstanden. Rattner ziet
dan ook een toekomst weggelegd voor WiGig, een aankomende standaard die een aantal bedrijfseigen draadloze technologieën in de 60 GHz-band bundelt in een nieuwe wifi-standaard.

Toepassingen voor WiGig zijn draadloze docks voor laptops, tablets en smartphones en draadloze verbindingen naar meerdere schermen. Allemaal over wifi. WiGig levert een bandbreedte van meer dan 5 Gbit/s en de eerste goedgekeurde toestellen verwacht men op de markt in de tweede helft van 2013.