Nieuws

Escapo en FOD Financiën winnen BI Award

Business intelligence duikt vandaag overal op. Dat bleek uit de jongste editie van de BI Awards, waar Escapo en de FOD Financiën dit jaar met de hoofdprijs gingen lopen. Al ging ook nog veel aandacht naar Cisco, een laureaat van vorig jaar.

De BI  Awards is een initiatief van BI Community een onafhankelijke vereniging van BI-gebruikers. Ze worden jaarlijks uitgereikt aan de beste BI-projecten in het land. Voor de private sector ging de prijs naar Escapo, een verdeler van farmaceutische producten. Die voorspelt op basis van analytische software en business intelligence de ideale  leverhoeveelheden. “Een hele verbetering qua efficiëntie. Er was een forse verbetering in het uitleveren van de productaanvragen”, aldus Koen Ceulemans, CFO bij Escapo. Daarvóór werd bij sommige apothekers wel zeven keer per dag geleverd.

Ook de FOD Financiën viel in de prijzen met de BI Award voor de publieke sector. Een BI-project dat de overheid moet helpen om beter en efficiënter de belastingen te innen. “De overheid zette overigens grote stappen voorwaarts inzake het gebruik van business intelligence”, vertelt Ivan Schotsmans, managing director bij BI-Community.

Variatie
Daarnaast valt vooral de grote variatie in business intelligence op. “BI zit inderdaad op plekken waar men het niet meteen zou verwachten”, aldus Schotsmans. Ook de andere twee awards ging bijvoorbeeld naar minder voor de hand liggende BI-toepassingen. De award van de mid market ging naar Elster/Energy ICT met een BI-toepassing die helpt bij het besparen van energie. Terwijl de internationale EMEA prijs naar operator MTN ging voor een BI-project rond het voorspellen van klanten die zouden afhaken.

Schotmans ziet nog andere trends. “De beste BI cases komen van mensen die heel erg vertrouwd zijn met hun organisatie en bedrijfsprocessen. Business intelligence zit dus best onder de CFO. Nog te vaak ligt de klemtoon op de technische aspecten.”

Cisco ontslag?

Dat business intelligence niet alleen de business, maar ook het hart van de organisatie beroert, is duidelijk. “Dat blijkt al uit het feit dat sommige BI-projecten bewust niet worden ingediend omdat ze strategisch zijn”, weet Schotmans.

Sprekend voorbeeld hiervan is Cisco die vorig jaar de BI award in de private sector won. De persoon die het project toelichtte, kreeg het, zo bevestigen diverse bronnen, nadien aan de stok met zijn werkgever omdat bepaalde gegevens uit het ingediende dossier te confidentieel waren. De man zou nadien zijn ontslagen, klinkt het bij BI-Community.

Cisco zelf bevestigt dat de man niet meer voor het bedrijf werkt. Al is er volgens Cisco-woordvoerster Pascale Jacobs “geen verband tussen de persoon in kwestie en de data die beschikbaar werd gemaakt voor deze award.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business