Nieuws

Apple kondigt iPhone 5 aan

Update: alle informatie gebundeld in dit artikel (met foto"s)

Update 2: alle informatie over de nieuwe iPod touch en iPod nano vind je hier.

iPhone 5

De naam is officieel "iPhone 5". Phil Schiller zegt op het podium dat het een pareltje is. Het toestel is inderdaad langer, wat een 4" scherm bevestigt.

[related_article id=”158256″]

Het toestel is gemaakt uit glas en aluminium en is slechts 7,6 millimeter dik. 18% dunner dan de iPhone 4S.

de iPhone 5 zal 112 gram gaan wegen, wat ruwweg 30 gram lichter is dan de vorige.

De resolutie van het scherm is 1136×640 pixels, met een 16:9 aspect-ratio. Ideaal voor video. Het scherm kan nu ook sRGB kleuren weergeven. Aanraaksensoren zitten in het scherm verwerkt. Die technologie is ook wel gekend als in-cell technologie.

Apple iWork-apps krijgen een update. Ook iLife, Garageband en de standaard apps Mail en Calendar kunnen overweg met het grotere scherm. Apps die niet zijn geupdated krijgen zwarte balken, zoals bij je TV het geval is bij (oudere) televisieprogramma"s.

Ondermeer de CNN-app is al aangepast.

De nieuwe iPhone, officieel de iPhone 5, zal LTE gaan ondersteunen. LTE is een 4G-netwerkstandaard die ook in België en Nederland zal gebruikt worden. Tot 100 megabit per seconde over 4G, 42 megabit over 3G. De chip in de iPhone 5 zal meer netwerken gaan ondersteunen dan de iPad 3 nu al kan. Bijvoorbeeld Deutsche Telekom ondersteunt 4G nu al in Duitsland.

Wifi dan: 802.11n netwerken op de 5Ghz band worden ondersteund, met een maximale snelheid van 150 megabit per seconde.

De processor zal dubbel zo snel zijn dan de A5-chip in de huidige iPhone 4S. De naam? De Apple A6 chip.

Apple heeft ook gewerkt aan de batterij: de batterij gaat volgens Apple 225 uur lang mee in standby. De iPhone 5 zal tot 8 uur mee gaan over 3G en 4G, kan 10 uur browsen op wifi en 40 uur als je enkel muziek luistert.

De camera blijft een 8 megapixel sensor maar krijgt wel een "dynamische lage lichtsterkte-modus". Een beetje wat Nokia ook doet bij PureView.

De camera kan tot een maximaal diafragma van f/2.4 gaan. Verder is er niks veranderd aan de camera.

De camera-app daarentegen krijgt wel een nieuwe functie: panoramafoto"s. Je kan vanaf nu ook panoramafoto"s maken met je iPhone 5. Geen woord over het feit dat de functie naar oudere toestellen komt. Een panoramafoto zal 28 megapixels bevatten.

Video opnemen gebeurt nog altijd in 1080p, maar met gezichtherkenning voor 10 personen. Je kan nu ook foto"s nemen terwijl je aan het filmen bent.

Facetime-camera dan. 720p met Facetime over 3G.

De iPhone 5 zal 3 microfoons bevatten: een micro aan de achterkant, eentje bovenaan en eentje onderaan. Verder is de luidspreker fors verbeterd. En Apple introduceert iets wat ze "Wideband audio" noemen. Geluid klinkt natuurlijker tijdens het bellen, maar enkel als het netwerk het ondersteunt. Als ik mij niet vergis zijn er al Belgische netwerken die HD Voice ondersteunen.

De Dockconnector zal kleiner zijn. De naam is inderdaad Lightning, ofwel bliksem. Thunderbolt voor Macs, Lightning voor iDevices. 8-pins, digitaal.

Er komt ook een adapter om te converteren naar een 30-pins aansluiting.

De iPhone 5 zal in zwart en wit beschikbaar komen. Prijzen blijven hetzelfde als bij de iPhone 4S. Beschikbaar in 16/32/64GB voor respectievelijk 640, 730 en 820 euro.

Vooruitbestellen kan vanaf 14 september in de VS, Canada, het VK, Frankrijk, Duitsland, Australië, Japan, Hong Kong en Singapore. In die landen is het toestel vanaf 21 september te koop.

iOS6 is beschikbaar vanaf 19 september voor de iPhone 4S, 4, 3GS, iPad 2 en nieuwe iPad. Ook de vierde generatie iPod touch krijgt een update.

Voorlopig geen woord over België en Nederland, maar we verwachten nog steeds 5 oktober als lanceringsdatum in de Benelux.

iTunes

De iTunes store omvat 26 miljoen nummers en krijgt een volledig nieuwe interface bij de lancering van iOS6 op 19 september. Er komt ook een nieuwe versie van iTunes, waar iCloud zit ingebouwd.

Ook iTunes krijgt een volledig nieuwe interface, strakgetrokken met de modernere interface in iOS6. Albumhoesjes zullen een prominentere rol spelen in de interface, maar desgewenst kan je ook gewoon een lijstje krijgen met alle nummers zoals nu het geval is in iTunes 10.

Apple heeft ook iets geïntegreerd dat "Up Next" zal gaan heten: je kan in Shuffle-modus nu op voorhand al zien welk het volgend nummer zal zijn. Je kan ook zelf een wachtrij samenstellen met nummers die je wil afspelen na het huidige nummer.

Er komt ook een nieuwe "mini"-modus.

Verder kan je nu ook vanuit iCloud films streamen. Ook de iTunes Store is grondig vernieuwd op je PC of Mac. iTunes 11 zal beschikbaar zijn in oktober.

meer nieuws volgt.

iPod touch

Er komt ook een nieuwe iPod touch met een groter scherm. De iPod touch zal 6,1 millimeter dik gaan zijn en de achterkant bestaat uit aluminium.

Het toestel weegt 88 gram en krijgt eveneens een camera met flits. Ook de iPod touch krijgt een Lightning-aansluiting.

De nieuwe iPod touch krijgt een Apple A5-chip en is 7 keer sneller dan de vorige generatie iPod touch.

Batterijtijd: 40 uur muziek, 8 uur video.

Nog steeds een 5 megapixel camera in de iPod touch, helaas. De camera kan wel panoramafoto"s nemen en iPhoto werkt nu ook op de iPod touch. De camera kan wel 1080p video opnemen en de camera aan de voorkant doet het in 720p.

Ook nieuw: Bluetooth 4.0 met LE, wifi 802.11n op de 5Ghz band (en ondersteuning voor Wifi 802.11a/b/g).

Loop, waarover we eerder schreven, is niets meer of minder dan een plaatje waaraan je een armband aan kan hangen. Daardoor kan je gooien met je iPod touch alsof het een WiiMote is. Of zoiets.

De iPod touch ondersteunt nu ook AirPlay om te gamen op je Apple TV. Verder krijgt de iPod touch Siri, spraakgestuurde dictering en een paar extra kleuren: buiten zilver en zwart nu ook blauw, geel en rood.

Prijs: voor de oude generatie (16GB): 199 dollar (179 euro?). 32GB voor 249 dollar (229 euro?).

De nieuwe generatie voor 299 dollar (32GB, waarschijnlijk 279 euro). voor 64GB betaal je 399 dollar (379 euro?).

Beschikbaar vanaf oktober.

 

iPod nano

Er komt een nieuwe iPod nano. Groter scherm, Lightning aansluiting. 5,4mm dik, twee inch scherm. Multi-touch, nieuwe volumeknoppen die ook als afspelen/pauze dienen.

Ook deze iPod nano zal apps hebben, maar geen apps uit de App Store. Je kan het toestel in zeven kleuren kopen, waarbij de interface ook mee verandert in de verkochte kleur.

De iPod nano kan video afspelen in 16:9 beeldverhouding en krijgt ook foto-capaciteiten.

Het "homescherm" lijkt verdacht hard op het scherm van de PlayStation Vita.

De nieuwe iPod nano krijgt ook Bluetooth en een batterijtijd van 30 uur.

De iPod Nano (16GB): 149 dollar (waarschijnlijk 139 euro). Vanaf oktober te koop.

Nieuwe hoofdtelefoon: EarPods

Apple gaat nieuwe hoofdtelefoons meeleveren: EarPods. Naar eigen zeggen heeft Apple er drie jaar aan gewerkt.

De oortjes lijken één op één op de gelekte foto"s.

De oortjes worden apart verkocht maar worden standaard meegeleverd met de 5e generatie iPod Touch, zevende generatie iPod nano en de nieuwe iPhone 5.

 

De persconferentie is beëindigd. Check zeker vanavond ZDNet voor foto"s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business