Vandaag kleurde het Intel Developer Forum een heel klein beetje Belgisch. Tijdens de keynote van Intel executive Dadi Perlmutter demonstreerde Intel voor het eerst de spraaktechnologie van Nuance aangepast voor gebruik op een ultrabook. De demo toont hoe op een Dell XPS ultrabook met spraakcommando’s informatie wordt opgezocht in Google, en hoe die vervolgens getweet […]

Advertentie

Vandaag kleurde het Intel Developer Forum een heel klein beetje Belgisch. Tijdens de keynote van Intel executive Dadi Perlmutter demonstreerde Intel voor het eerst de spraaktechnologie van Nuance aangepast voor gebruik op een ultrabook.

De demo toont hoe op een Dell XPS ultrabook met spraakcommando’s informatie wordt opgezocht in Google, en hoe die vervolgens getweet wordt.

Ook het afspelen van muziek door het simpelweg beschrijven van het genre, is te zien in de demo.

Het activeren van deze zogenaamde Dragon Assistant gebeurt niet via touch of een toetsenbordcombinatie maar met de stem: de zin “Hello Dragon” start de applicatie. Het doet enigszins denken aan de eveneens met de stem bedienbare Samsung ES8000 reeks van flatscreen-tv’s.

Geen Siri
De onderliggende technologie is die van Dragon NaturallySpeaking van het Belgische Nuance. Saillant detail: Nuance leverde Apple de technologie voor Siri. Maar Intel ziet er dus ook brood in en liet weten dat toekomstige ultrabooks de software van Nuance – die in tegenstelling tot Siri volledig lokaal draait – in zich zullen hebben. Een bètaversie verschijnt in het laatste kwartaal van 2012, en tijdens het eerste kwartaal van 2013 moet de uiteindelijke versie van Dragon Assistant uitkomen.

Advertentie