Mobistar onderzocht het gebruik van gsm, smartphone en tablets bij Belgische jongeren tussen 13 en 17 jaar. De meest opvallende conclusie is dat maar liefst veertig procent van de jongeren een gsm hebben waarmee ze op het internet kunnen. Het gaat om een gsm met internettoegang (25 procent) of een smartphone (15 procent), een gsm […]

Advertentie

Mobistar onderzocht het gebruik van gsm, smartphone en tablets bij Belgische jongeren tussen 13 en 17 jaar.

De meest opvallende conclusie is dat maar liefst veertig procent van de jongeren een gsm hebben waarmee ze op het internet kunnen. Het gaat om een gsm met internettoegang (25 procent) of een smartphone (15 procent), een gsm waarmee je externe toepassingen kan downloaden. Slechts 1 procent van de jongeren heeft helemaal geen gsm of smartphone.

Uit het onderzoek, geleid door GfK Significant bij meer dan 2.800 personen, blijkt dat jongeren de internetverbinding op hun gsm vooral gebruiken om te surfen op het internet (93 procent), te e-mailen (35 procent), berichten te sturen via instant messaging (29 procent), apps te gebruiken (29 procent), video’s te bekijken (22 procent) en muziek te downloaden (20 procent).

Tablets zijn voorlopig nog veel minder ingeburgerd bij jongeren, en daar heeft wellicht de kostprijs veel mee te maken. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 7 procent van de tieners eigenaar is van zo’n tablet. Momenteel is het debat over het gebruik van tablets in het onderwijs erg actueel.

Driekwart (76 procent) van de jongeren tussen 13 en 17 jaar heeft toegang tot een laptop. Dat is een pak meer dan de jongeren die een desktopcomputer gebruiken (61 procent).

Advertentie