Nieuws

Cloud computing in Belgische bedrijven

Langzaam maar zeker breekt cloud computing door in het Belgische bedrijfsleven. Uit het Belgian IT Report 2012 van Smart Business Strategies, PC Magazine Belgium en ITProfessional.be, blijkt dat zowat 16 procent van de bedrijven intussen al (gedeeltelijk) is overgeschakeld naar de cloud. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Al houden nog velen de boot af. Maar zij die de stap zetten, hebben er duidelijk hun redenen voor.

  2011 2012
Mijn bedrijf is al overgeschakeld 8% 16%
Binnen een jaar 6% 7%
In de loop van de volgende jaren 19% 18%
Niet meteen 67% 59%

 

Bij cloud computing bevindt de IT-infrastructuur of software zich niet op één welbepaalde plaats binnen de bedrijfsmuren, maar elders: in de cloud. De adoptie van cloud is laag met 16 procent, maar stijgt snel. Het zakenleven maakt hiermee wat van zijn achterstand goed.

“De bedrijfswereld loopt duidelijk wat achter op de consumentenwereld waar toepassingen à la Gmail en Dropbox intussen erg zijn ingeburgerd”, vertelt Peter Witsenburg van Belgian Cloud, een samenwerkingsverband van een zestigtal bedrijven actief in cloud computing met vooraanstaande namen zoals Belgacom, Combell, IBM en HP.


"Allemaal goed en wel, maar waar zitten mijn data?"

Veiligheid en jobverlies
Vooral IT-afdelingen hadden in het begin zo hun reserves over de cloud. “Een vaak voorkomend bezwaar was de vraag naar veiligheid van data. De reactie luidt dan vaak: ‘Allemaal goed en wel, maar waar zitten mijn data?’ Het is een vraag waar je als cloud provider steevast een antwoord,  en dus ook een oplossing voor moet bieden”, stelt Witsenburg. SLA’s of servicegaranties spelen hierbij een belangrijke rol.

Daarnaast is er nog een ander knelpunt in bedrijven: een IT-afdeling die dwarsligt en angst heeft voor het voortbestaan van de eigen job. De aandacht voor IT en software verschuift meer en meer naar andere afdelingen in de organisatie, zoals marketing en financiën. Bovendien komen ook externe aanbieders op de proppen.

“Een aantal IT’ers zullen zich nog meer moeten specialiseren”, oppert Witsenburg. “Maar tegelijk is er ook in de bedrijven zelf nog werk genoeg. Cloud computing maakt het er ook niet eenvoudiger op. Denk bijvoorbeeld aan het concept van de hybride cloud, waarbij interne en externe toepassingen moeten worden gekoppeld.”


"Je kan je infrastructuur makkelijker mee laten evolueren"

Flexibiliteit en schaalbaarheid
Anderzijds zijn er ook enkele argumenten voor cloud computing. De focus op een kernactiviteit is daar een van.

“Toen wij onlangs onze vijf jaar oude servers moesten vervangen, beslisten wij om dat niet te doen en de stap naar de cloud te zetten”, vertelt Erwin Nagels, IT service Manager bij werkgeversorganisatie Voka. “Wij waren ook toe aan een upgrade van ons Microsoft CRM-systeem en dat bleek niet zo eenvoudig, omdat heel wat op maat van onze specifieke behoeften was aangepast.”

De keuze voor de cloud was grotendeels een keuze voor vereenvoudiging via standaardoplossingen. “Door te opteren voor standaard software konden we over meer uniforme beleidsinformatie beschikken vanuit onze verschillende afdelingen”, aldus Nagels.

Eén moeilijkheid heeft de IT service manager wel ondervonden met het overstappen naar de public cloud: de datamigratie. “Zo bleek het niet zo eenvoudig om de data van de eigen databank naar de Microsoft databank te migreren.”

Daar waar Microsoft CRM zich baseert op een zogenaamde public cloud van Microsoft zelf, maakt Voka voor toepassingen rond boekhouden en e-mail gebruik van een private cloud bij aanbieder Aspex. En op termijn ziet hij nog andere toepassingen zoals Microsoft Office naar de cloud migreren.

Een ander vaak aangehaalde troef is dat cloud computing vlotter kan inspelen op de IT-behoeften van uw organisatie. “Je kan je infrastructuur makkelijker mee laten evolueren”, beaamt Nagels. “Zo geef je jaarlijks het aantal abonnementen mee dat je nodig hebt. Een manier van werken die ook behoorlijk kostefficiënt is, want je moet nooit meer investeren dan nodig”, vindt hij.

Openheid
Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn typische argumenten bij bedrijven die de stap zetten naar de cloud. Anderen schuiven dan weer meer de noodzaak aan openheid naar voren als een van de drijfveren.

Zo liet de VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding onlangs 7000 kantoorgebruikers overschakelen op Google Apps, de kantoortoepassing van Google.

“Cloud staat centraal in onze strategie. Het is een strategische keuze. We moeten zo open mogelijk zijn naar de buitenwereld”, argumenteerde Paul Danneels, CIO bij de VDAB, op een recent Business Meets IT seminarie. “De cloud draagt hiertoe bij. Mensen verwachten ook dat ze thuis of waar dan ook kunnen werken”, vult Danneels aan en hij verwijst naar de trend rond consumerization, waarbij mensen op kantoor gelijkaardige technologieën gebruiken als bij hen thuis.


“De administratie en rapportering werden drastisch vereenvoudigd"

Vereenvoudigen en delen
In uitzonderlijke gevallen draagt cloud computing zelfs bij tot het voortbestaan van een organisatie. Dit bleek bijvoorbeeld het geval voor Nature, een vrijwilligersorganisatie met enkele deeltijds actieve jeugd- en welzijnswerkers, die zorgt voor activiteiten buitenshuis voor jongeren in instellingen of uit de kinderpsychiatrie. De vrijwilligers zagen hun subsidie dalen, waardoor voor een administratieve functie geen ruimte meer was. Maar dankzij hun overwinning in de Microsoft Ultimate Makeover wedstrijd kunnen ze nu snel de overstap maken naar de cloud, waardoor de behoefte aan administratieve taken drastisch vermindert.

“De administratie en rapportering werden drastisch vereenvoudigd, en omdat alles zich in de cloud bevindt, is het ook veel makkelijker om te delen en te communiceren met alle vrijwilligers, van Oostende tot Maasmechelen”, aldus Benjamin Gérard, coördinator van Nature.

De vaste werkingsgroep heeft ook thuis steeds de nodige documenten, naast de toepassingen, om samen te werken. “Bovendien wordt het papierverbruik drastisch ingeperkt, wat ook past in onze visie op duurzaamheid”, vult Gérard nog aan. Waar vroeger de evaluaties van de kampen bijvoorbeeld allemaal op papier gebeurden en nadien één voor één moesten worden ingevoerd, wordt dit voortaan rechtstreeks op de laptop ingevuld en de cloud ingejaagd. Hierdoor is er veel minder kans op overschrijffouten, zijn de gegevens sneller beschikbaar ter inzage en voor analyse. “En daar is iedereen uiteraard vragende partij voor”, besluit Gérard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business