Nieuws

Speuren naar malware

Speuren naar malware

Geen enkele computer die zich op een of andere manier met een netwerk (als het internet) verbindt is immuun tegen malware. Vrees je effectief het slachtoffer van een of andere infectie te zijn, laat dan Emsisoft Emergency Kit op je toestel los. Goede kans dat die de dader ontmaskert en elimineert.

Zoals de naam ‘kit’ al suggereert, gaat het niet om een enkele tool maar om een reeks complementaire modules. Het belangrijkste onderdeel is ongetwijfeld de Emergency Kit Scanner, waarvan er trouwens ook een commandline-versie wordt meegeleverd – handig als je die in batch wil opnemen of wil scripten.

[download_file]

Je beslist zelf hoe grondig de scanner daarbij tewerk moet gaan: snel, slim, diep of aangepast. De snelle scan scant alleen actieve malware processen. De slimme scan pakt het iets grondiger aan – controleert onder meer ook bestanden, het register en het geheugen – en is vooral aangewezen als je vermoedt dat je systeem effectief is geïnfecteerd. Het is tevens mogelijk bepaalde bestanden, mappen of processen van controle of malwaredetectie uit te sluiten. Vindt het programma effectief infecties, dan kan je die in quarantaine laten plaatsen of laten verwijderen.

Verder is er nog HijackFree, een programma dat je onder meer alle actieve processen, poorten en services toont en ook alle ‘autostarter’ (processen die automatisch samen met Windows) oplijst. Zo’n service of proces kan je dan van hieruit uitschakelen.

Ten slotte is er BlitzBlank, waarmee het mogelijk wordt bestanden, drivers of resigstersleutels die zich normaliter niet (zonder meer) laten verwijderen alsnog uit te schakelen na een herstart. Emsisoft wijst er – terecht – op dat deze tool eigenlijk uitsluitend bedoeld is voor gevorderde gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business