Bill Moggridge is niet meer. De man die als eerste draagbare computers met openklapbaar scherm maakte is gestorven op 69-jarige leeftijd. De Brit die zijn carrièrre in de VS uitbouwde stierf zaterdag aan de gevolgen van kanker, dat laat het Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Museum in San Francisco weten, waar Moggridge sinds 2010 directeur was. […]


Bill Moggridge is niet meer. De man die als eerste draagbare computers met openklapbaar scherm maakte is gestorven op 69-jarige leeftijd.

De Brit die zijn carrièrre in de VS uitbouwde stierf zaterdag aan de gevolgen van kanker, dat laat het Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Museum in San Francisco weten, waar Moggridge sinds 2010 directeur was.

In 1979 maakte hij de Grid Compass, een openklapbare computer waarvan het scherm over het toetsenbord klapte. Dat toestel wordt wereldwijd beschouwd als de eerste laptop. Het toestel werd vanaf 1982 op grote schaal verkocht voor een 8.150 dollar.


Specificaties
Het toestel mikte destijds vooral op het Amerikaanse leger en bevatte een Intel 8086 processor, een scherm van 320×240 pixels en een modem met een snelheid van 1.200 bps (bits per seconde).

Het geheel woog vijf kilo en draaide op zijn eigen besturingsssysteem Grid-os. Harde schijven en floppy drives kon je extern aansluiten.

In de ruimte
Het toestel kon ook de Nasa bekoren. Die stuurde de Grid Compass mee de ruimte in via de Space Shuttle Discovery in 1985.

Uitvinder van de laptop overleden.
Astronaut John Creighton met de Grid Compass in de ruimte. Foto: Wikipedia

Moggridge wijdde een aanzienlijk deel van zijn leven aan design. Van 1983 tot 2010 was hij gastprofessor design aan de universiteit van Stanford. In 1991 begon hij zijn eigen design adviesbureau Ideo en schreef enkele boeken over het onderwerp.

In 2009 ontving de man in de VS een lifetime achievement award op de National Design Awards en de Prince Philip Designers Prize (Groot-Brittannië) in 2010.

Moggridge laat een vrouw en twee zonen achter. Naar aanleiding van zijn dood heeft het Cooper-Hewitt museum onderstaand eerbetoon gemaakt.