Nieuws

Huawei: "Wij zijn geen Chinese spionnen"

Telecomgigant Huawei benadrukt dat het niet spioneert. Daarmee verweert het zich tegen beweringen dat het bedrijf gelinkt is aan de Chinese overheid.

Huawei is voor doornsee consumenten een eerder onbekende naam. Maar het bedrijf is een van de grootste producenten van telecomapparatuur ter wereld. Tegelijk gaat het bedrijf gebukt onder het imago dat het al die telecomapparatuur installeert om er nadien mee te spioneren.

Dat imago wil het bedrijf van zich afschudden. Het publiceert een rapport van 24 pagina’s waarin het stelt dat netwerkbeveiliging een van de fundamentele belangen is voor het bedrijf. Auteur? John Suffolk, voormalig CIO van de Britse overheid die vandaag voor Huawei werkt.

Maar het is een boodschap die het bedrijf ook elders uitdraagt. Het rapport toont opvallende gelijkenissen met een bezoek dat ZDnet vorige week bracht aan het Amerikaanse hoofdkwartier in Santa Clara.

Hier was het John Roese die ons te woord stond. Roese is momenteel Senior vicepresident en algemeen directeur van de Onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van Huawei Noord-Amerika. maar in een vorige leven was hij technisch directeur van de ter ziele gegane Canadese telecomreus Nortel.

Afrika & Midden-Oosten
Roese benadrukt dat het bedrijf een speciale strategie hanteert. Zo trekt het eerst naar gebieden als Afrika en het Midden-Oosten, vooraleer ze in Europa of Amerika met telecomapparatuur of smartphones aan de man brengen.

Toyota
Huawei maakte er geen geheim van dat het moeilijk is om de Amerikaanse markt binnen te geraken. “Er is veel tegenstand voor buitenlandse technologiebedrijven”, klinkt het. Maar nieuw is dat fenomeen niet. Zo vergelijkt hij het graag met Toyota dat enkele decennia terug ook niet met open armen werd ontvangen in de VS.

Die weigerachtige houding is volgens Roese politiek bepaald. Dat er bugs of defecten opduiken kan hij niet uitsluiten, maar de veiligheid wordt gegarandeerd. Zo laat het bedrijf zijn producten naar eigen zeggen uitgebreid controleren door externe partijen.

Geen vertrouwen
Het afgelopen jaar kreeg Huawei onder meer de wind van voren in de VS. Samen met ZTE, een andere Chinese telecomspeler, kreeg het een brief waarbij de Amerikaanse overheid haar bezorgdheid uitte over een eventuele link met de Chinese overheid.

Tegelijk kreeg Huawei in Australië om gelijkaardige bezorgdheid het deksel op de neus toen het kandidaat was om er een nieuw netwerk uit te rollen.

"Wij zijn goed"
Dat soort situaties wil het bedrijf nu counteren met het pas verschenen rapport. Huawei wil benadrukken dat het een goedaardig bedrijf is dat geen banden heeft met de overheid in zijn thuisland.

Ook benadrukt het bedrijf dat het nooit een land heeft beschadigd of staatsgeheimen, bedrijfsgeheimen of persoonlijke privacy heeft geschonden en dit ook nooit zal steunen of tolereren.

Patenten
Tijdens ons gesprek benadrukt Roese dat Huawei geen banden heeft met de Chinese overheid en een van de eerste kapitalistische bedrijven was toen China zijn markt voor het eerst openstelde.

Daarnaast betaalt het honderden miljoenen dollars aan patenten en werkt het actief aan de opbouw van een eigen portfolio. Die dienen volgens Rose vooral om zich te verdedigen tegen concurrenten wanneer die met een rechtszaak dreigen.

Maar het bedrijf is zich bewust van zijn imago. “Perceptie is realiteit, daarom investeren we zoveel in ons imago.” Aldus Roese.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business