Nieuws

Nokia flatert met vervalst promofilmpje

Nokia stal de show gisteren met twee smartphones op Windows 8. Maar het promofilmpje om de schitterende camerakwaliteit te benadrukken is vals.

De camera van de Nokia Lumia 920 bevat de PureView-technologie die volgens de telefoonmaker voor extra beeldstabilisatie zorgt. Die zou zo geavanceerd zijn dat de optimal image stabilization (OIS) vijftig procent effectief zou zijn dan vergelijkbare functies in hoogwaardige digitale camera’s.

Ironisch genoeg blijkt het promofilmpje die de beeldkwaliteit moet demonstreren helemaal niet te zijn opgenomen met een Nokia-telefoon, maar met een professionele camera.

[related_article id=”152275″]

Spiegelbeeld
Het was The Verge dat al snel opmerkte dat er in het bewuste filmpje een weerspiegeling zit. In dat beeld zie je hoe het fietsende meisje wordt gefilmd vanuit een busje met behulp van een professionele camera en extra belichting.

Het filmpje is intussen de mop van de dag op het internet. Nokia zelf heeft de flater al toegegeven en probeert op zijn website de zaak te nuanceren.

In de reactie zegt het bedrijf dat het vooral een video wou maken die moet simuleren wat OIS mogelijk maakt. ‘We hadden er bij moeten zetten dat dit slechts een voorstelling van OIS was waarbij PureView optimal image stabilization later dit jaar beschikbaar is in bepaalde landen.”

Tegelijk benadrukt Nokia dat onderstaand filmpje wel met een Lumia 920 prototype met OIS werd gefilmd.

Het beschamende moment van Nokia verdient wel enige nuancering. Het is niet omdat de telefoonmaker als enige werd betrapt dat het de enige is die zijn promovideo’s opsmukt.

Net zoals bij reclame voor witte tanden en vermageringsproducten leveren telefoonmakers wel vaker ‘echte’ video’s af die in praktijk toch wel zeer moeilijk te evenaren zijn.

‘Live’ demo’s
Hetzelfde geldt voor productlanceringen waar telefoonmakers vooraf opgenomen demo’s afspelen. In realiteit zie je op zo’n persconferentie de smartphone hooguit een paar seconden echt in werking.

De rest zijn filmpjes waarop nooit iets misloopt want niemand wil voor de ogen van duizend journalisten moeten vaststellen dat zaken als gezichtsherkenning of spraakbesturing nog niet helemaal op punt staan.

Ook Apple heeft dat enkele jaren geleden op pijnlijke wijze ondervonden. Het bedrijf toont uiterst zelden live demo’s tijdens zijn wereldwijde productvoorstellingen.

Toen Steve Jobs dat in 2010  toch deed, bleek de nieuwe iPhone 4 geen verbinding te kunnen maken met het wifi-netwerk of het 3G-netwerk. Zelfs nadat Jobs iedereen vroeg om niet op het netwerk te gaan, bleek de videochatfunctie Facetime niet zo vlot te lopen als gehoopt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business