Intel gaat op zijn Developer Forum volgende week enkele zeer stroomzuinige chips presenteren voor tablets en aanverwanten. Het gaat om de vierde generatie Core-chips die de codenaam Haswell meekrijgen. Het meest opmerkelijke aan de reeks is dat het stroomverbruik bijna wordt gehalveerd ten opzichte van de huidige generatie Ivy Bridge processoren. Ivy Bridge zien we […]

Advertentie

Intel gaat op zijn Developer Forum volgende week enkele zeer stroomzuinige chips presenteren voor tablets en aanverwanten.

Het gaat om de vierde generatie Core-chips die de codenaam Haswell meekrijgen. Het meest opmerkelijke aan de reeks is dat het stroomverbruik bijna wordt gehalveerd ten opzichte van de huidige generatie Ivy Bridge processoren.

Ivy Bridge zien we vandaag al in de dunste laptops op de markt, toestellen zoals de MacBook Air. Ze hebben een verbruik van 17 Watt. Maar de Haswell-reeks, die in de tweede helft van 2013 verschijnt, zal dit terugdringen tot 10 Watt. Dat betekent 41 procent minder stroom. Toekomstige Haswell chips zullen zelfs nog zuiniger worden.

Zuiniger = dunner = lichter
Dat lager stroomverbruik is niet enkel goed voor de batterijduur, maar voor het hele ontwerp en gewicht van een toestel. Zo kan je met de huidige ARM-chips, die onder de 2 Watt zitten, al tablets bouwen die nauwelijks 8 millimeter dik zijn en minder dan een halve kilo wegen.

Doorsnee Intel X86 chips kunnen dat niveau van stroomefficiëntie niet halen gezien ze veel krachtiger zijn dan hun ARM-tegenhangers.

Surface
Dat is meteen de reden dat Microsoft twee versies van zijn Surface uitbrengt: één exemplaar dat zuiniger maar minder krachtig is en draait op Windows RT, dat is Windows 8 voor toestellen met een ARM-processor. Daarnaast komt er een krachtigere Surface op Intel’s Ivy Bridge die de volledige Windows 8 Pro zal draaien.