Nieuws

Telenet moet kabel openen voor concurrenten

Telenet moet dit najaar zijn digitale televisie openzetten voor andere spelers. Al is het laatste woord nog niet gezegd in de zaak.

De rechtbank besliste eerder al dat Telenet een referentieaanbod moest hebben voor andere spelers. De Mechelse kabelaar vroeg in beroep om een schorsing van het dossier maar vangt bot, dat meldt De Tijd.

Op korte termijn betekent dit dat Telenet dit najaar een referentieaanbod moet klaarhebben. Dat aanbod kunnen andere spelers dan aanbieden.
Het is deels vergelijkbaar met hoe Scarlet vandaag Belgacom TV aanbiedt bij zijn internet- en telefonieaanbod. Al is het niet duidelijk hoe dat aanbod er precies zal uitzien en of dat bijvoorbeeld ook met andere settoboxen zal werken dan die van Telenet.

[related_article id=”158455″]

Volgens De Tijd, dat het nieuws als eerste meldde, heeft Telenet al zo’n aanbod ter goedkeuring aangeboden het BIPT. Onder meer Mobistar zou interesse hebben om zo digitale televisie aan te bieden.

Belgacom mag overigens ook gebruikmaken van de kabel, maar dan enkel voor het analoge tv-aanbod.

Uitspraak ten gronde
Toch is daarmee niet het laatste gezegd. De uitspraak van het Brusselse hof van beroep gaat immers enkel om Telenet’s vraag om de zaak te schorsen. Een volledige uitspraak ten gronde volgt pas vanaf 2013.

Telenet kon op het moment van schrijven nog geen commentaar geven op de uitspraak tegenover onze redactie. Het wil de uitspraak eerst nader bekijken. Wel zegt het bedrijf aan De Tijd dat het investeringen doet om zijn netwerk open te stellen. Al merkt het wel op dat er vandaag met Belgacom, Scarlet, Billi, Tv Vlaanderen en Mobistar genoeg concurrentie is in ons land.

Update 22 uur:
Telenet benadrukt in een reactie dat de regulering niet in het voordeel van de consument is. Kabeltelevisie is volgens het bedrijf zeer goedkoop in ons land en door de FOD Economie gereguleerd. Door de kabel open te stellen zal innovatie mogelijk onder druk komen, aldus de kabelaar. Tegelijk benadrukt het dat er een ontwerp voor een referentieaanbod moet worden goedgekeurd door de regulatoren in de komende maanden en dat een uitspraak ten gronde in de loop van 2013 volgt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business