Een Russische malwarebende die Android-gebruikers geld afhandig maakte via dure betaalnummers moet zijn slachtoffers via de telefoonrekening terugbetalen. Een in een Moskou gevestigde firma zat achter een besmette Facebook-link die malware downloadde naar Android-toestelen. De indringer vermomde zich als een portaal voor mobiele spelletjes, maar stuurde op de achtergrond een sms naar een dure betaaldienst. […]

Advertentie

Een Russische malwarebende die Android-gebruikers geld afhandig maakte via dure betaalnummers moet zijn slachtoffers via de telefoonrekening terugbetalen.

Een in een Moskou gevestigde firma zat achter een besmette Facebook-link die malware downloadde naar Android-toestelen. De indringer vermomde zich als een portaal voor mobiele spelletjes, maar stuurde op de achtergrond een sms naar een dure betaaldienst.

De gestuurde sms genereerde dan een automatisch antwoord, dat de eigenaar 10 GBP kostte (zo’n 12 euro). In de voorwaarden van de ‘app’ stond in de kleine lettertjes dat de dienst ‘ongeveer 5 pond zou kosten.’

PhonePayPlus, het orgaan dat betaaldiensten voor de telefoon genereert, heeft Connect Ltd. nu een boete opgelegd van 50.000 GBP (ongeveer 63 duizend euro). De Russische firma, die voor de zwendel de bedrijfsnaam SMSBill hanteerde, moet gedupeerden binnen drie maanden compenseren via de telefoonrekening. Als het nummer niet meer in gebruik is, gaat de compensatie naar het goede doel.

Beveiligingsfirma Sophos kwam de sms-zwendel in februari op het spoor, waarbij het een video maakte van het proces. Connect Ltd. staat vanaf nu onder constant toezicht van de Britse waakhond. Naar schatting verdiende het zo’n 250.000 GBP met de operatie, wat neerkomt op ongeveer 315.000 euro.


 

Advertentie